2015-11-09 07:51:59
Φωτογραφία για Η πιο συγκλονιστική στιγμή που έχει υπάρξει ποτέ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα [photo+video]
Μια παλλαϊκή κινητοποίηση Ποντίων που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη, για να στηρίξουν τα δίκαιά τους διαμαρτυρόμενοι για τις θέσεις που εκφράζει ένας υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, μητέρας του ελληνισμού, λίγο έλειψε να σκιαστεί από την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χιλιάδες Πόντιοι βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια διαγραφής της ιστορικής μνήμης.

Ο Γ. Κουμουτσάκος από την πρώτη στιγμή είχε εικόνα των φυσικών και των ηθικών αυτουργών της επίθεσης, τους οποίους άλλωστε κατονόμασε και ενώπιον της Βουλής λίγο αργότερα, όταν εμφανώς ταλαιπωρημένος και με τα σημάδια της επίθεσης στο πρόσωπό του μίλησε για να καταδικάσει πρόσωπα και τοποθετήσεις. Σε καμία στιγμή δεν υπαινίχθηκε ότι η εκδήλωση βίας εκπορεύτηκε από τον ποντιακό χώρο. Αντιθέτως, είπε ξεκάθαρα ότι είδε δίπλα του τον Αντώνη Γρέγο της Χρυσής Αυγής ελάχιστα λεπτά πριν δεχτεί την επίθεση.


Η τοποθέτησή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από τον υπουργό Παιδείας αλλά και θύελλα αντιδράσεων στο Σώμα.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτήριο της Βουλής, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί αξιώνοντας να ακουστούν οι θέσεις των Ποντίων και με αίτημα την παραίτηση του υπουργού, είχε αρχίσει να ξανασυγκεντρώνεται μετά τον καταιγισμό χημικών που δέχτηκε από τα ΜΑΤ κατά την επέμβαση που ακολούθησε το βίαιο περιστατικό κατά του Γ. Κουμουτσάκου.

Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι καταδικάζει τη βία και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να μην πτοηθεί και να συνεχίσει τον ειρηνικό αγώνα του παραμένοντας στο σημείο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ και ο ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων προχώρησαν στο επόμενο βήμα που ήταν η επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή. Αμέσως μετά την έξοδό τους, ενημέρωσαν τον κόσμο ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ζωηρά συνθήματα προς πολλές κατευθύνσεις συνόδευαν ρυθμικά τη δυνατή παρουσία των Ποντίων στο Σύνταγμα, ήδη από την ώρα που συγκεντρώθηκαν στο κάτω μέρος του Συντάγματος.

Από μέσα από το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων διακρίνονταν εκείνοι που έφεραν παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές· πολλοί είχαν μαζί τους το νέο αίμα. Τα παιδιά τους.

Και οι γηραιότεροι όμως, με τη στάση τους, δίδαξαν ιστορία.

Στο χώρο της διαδήλωσης ακούστηκε η ποντιακή λύρα από τα χέρια του Ηλία Υφαντίδη, λόγια και μαρτυρίες από το βαρύ, τρομερό, αδιαμφισβήτητο έγκλημα της Γενοκτονίας.

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στη διαδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Χρήστος Τοπαλίδης και ο Γρηγόρης Κεσαπίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ. Το ψήφισμα που αργότερα παραδόθηκε στη Βουλή, ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ και πήρε την έγκριση των παρευρισκομένων.

Η αποφαστικότητα όλων να προστατεύσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί ένα τέτοιο έγκλημα ήταν εμφανής σε αυτήν τη διαδήλωση που αντίστοιχή της θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Σε αυτήν την κινητοποίηση, οι παρευρισκόμενοι είχαν κοντά τους και δεκάδες βουλευτές και πολιτευτές, οι οποίοι έδειξαν με την παρουσία τους ότι τιμούν τον αγώνα των Ποντίων.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ουπς... κάτι δεν πήγε καλά [photos]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ουπς... κάτι δεν πήγε καλά [photos]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ