2012-05-09 23:29:02
Φωτογραφία για Φιλοευρωπαϊκός κυβερνητικός συνασπισμός συγκροτείται στη Σερβία
Το φιλο-δυτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας και οι Σοσιαλιστές του άλλοτε κραταιού Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησαν σε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία που θα διατηρήσει... τη Σερβία στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Σοσιαλιστές του Ίβιτσα Ντάτσιτς θα στηρίξουν τον ηγέτη και υποψήφιο του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς στην επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση της 20ής Μαΐου, η οποία τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Κόμματος της Προόδου.

Η συμμαχία του κυβερνώντος φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και των Σοσιαλιστών «εξοστρακίζει» το Σερβικό Κόμμα της Προόδου που επικράτησε οριακά στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές.

Θα χρειαστούν, όμως, τη στήριξη ενός τρίτου εταίρου προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 126 εδρών σε σύνολο 250 εδρών του Κοινοβουλίου. Από κοινού Δημοκρατικοί και Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 111 έδρες, σημειώνει το Reuters.


Για την πλειοψηφία θα χρειαστούν την υποστήριξη είτε του Κόμματος των Ενωμένων Περιφερειών του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μλάντιαν Ντίνκιτς είτε του φιλοευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

Σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα -που ήλθε δεύτερο στις εκλογές- αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές -τρίτοι σε ψήφους στην κάλπη- συμφώνησαν να υποστηρίξαν τον υποψήφιό του Μπόρις Τάντιτς στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου.

Ο Μπόρις Τάντιτς επικράτησε οριακά στις κάλπες της Κυριακής και οδεύει στήθος με στήθος στη μάχη της 20ής Μαΐου με τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτη των Προοδευτικών και πρώην υπερεθνικιστή συμμάχου το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ