2012-05-10 00:02:24
Φωτογραφία για Για να καταλαβαίνουμε και να μην ξεχνάμε…
Στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του καθηγητή στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Στουρνάρη με τον τίτλο: "Η ευθύνη στις Βρυξέλλες". 

Οι δύο αρθρογράφοι κάνουν λεπτομερή παρουσίαση των ελληνικών οικονομικών δεικτών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα για να ενταχθεί στο ευρώ. Καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα μπήκε με παραποιημένα στοιχεία, που υποδηλώνει άγνοια, αν όχι υποκρισία, όπως αναφέρουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους.

«Η βαθιά αιτία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της» σημειώνουν.


«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, δεν μπορεί να επιτύχει, χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση, και σε τελική ανάλυση χωρίς μία αποτελεσματική πρόοδο προς την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση» υποστηρίζουν οι κ. κ. Σημίτης και Στουρνάρας.»

Μεγάλες αλήθειες που ο πρωθυπουργός που μας έβαλε στο Ευρώ τις ανακαλύπτει τώρα ή απλώς είναι μια προσπάθεια αποτίναξης των ευθυνών του ; 

Πότε ανακάλυψε ο κ. Σημίτης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα   «… στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της». Τότε αν θυμάμαι καλά θριαμβολογούσε και για την ισχύ της οικονομίας και για την ανάπτυξή της αλλά και για τις προοπτικές της.  Αν από τότε τα ήξερε τι έκανε για να τα διορθώσει ; Όσο για την διαχειριστική ικανότητα των διοικούντων, δηλαδή την δική του,  δεν πληροφορήθηκε γιατί είναι φυλακή ο Άκης ;

Και οι αδυναμίες που αναφέρει για  τα Μνημόνια εντοπίστηκαν τώρα ;  Γιατί δεν θυμάμαι να είχε πάρει τέτοια θέση όταν θα έπρεπε να μιλήσει και να ρίξει το κύρος που έχει ο λόγος του, όσο έχει,  προς την αποδοχή ή απόρριψη του Μνημονίου. Οι πάπιες καλά θα κάνουν να μην μιλάνε γιατί όταν μιλάνε κρώζουν άσχημα και εκνευρίζουν. 

(του Νίκου Παπαματθαίου)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ