2015-11-18 20:43:47
Φωτογραφία για Η ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη σε “νέα εδάφη” – Τι προβέπει η διάταξη
Βασιλική Αγγουρίδη -Virus.com.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου “Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, που περιλαμβάνει και τη διάταξη, με την οποία θεσμοθετείται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) και στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη.

Όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η εφαρμογή του συστήματος αυτόματων επιστροφών στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, οδήγησε στην εκτίναξη της νοσοκομειακής δαπάνης, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης των χορηγούμενων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ νοσοκομειακών φαρμάκων. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως “οι διαδοχικές μειώσεις των ορίων αγορών για τα φάρμακα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν οδηγήσει σε συγκράτηση των δαπανών”. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η επέκταση του μηχανισμού και στις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες για φάρμακα και εμβόλια, που αγοράζονται “από τους δημόσιους φορείς υγείας, δηλαδή δημόσια νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και λοιπούς φορείς υγείας, με ταυτόχρονο προσδιορισμό ενός επαρκούς ορίου δαπανών”.


Η διάταξη προβλέπει ότι το ύψος του κλειστού προϋπολογιμσού, πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται claw back και το ορίζει στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως είχε γράψει και το Virus (εδώ).

Σημαντική διευκρίνηση, η οποία προκύπτει από το άρθρο 16, του νομοσχεδίου, αφορά στον προσδιορισμό των δαπανών που εμπίπτουν σε αυτό τον κλειστό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται πως στην εν λόγω διάταξη “εμπίπτουν όλες οι φαρμακευτικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ”.

Για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευση του σε ΦΕΚ, θα ακολουθήσει και διευκρινιστική Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζεται ότι πρέπει να έχει εκδθοθεί έως τις 10 Δεκεμβριου του τρέχοντος έτους.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στις επιτροπής και αύριο πάει στην Ολομέλεια της Βουλής.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ