2012-05-10 02:50:22
Φωτογραφία για Με... το σταγονόμετρο τα 5,2 δισ. ευρώ του EFSF
Αναλυτικό ρεπορτάζ

Την εκταμίευση ποσού ύψους 4,2 δισ. ευρώ αύριο Πέμπτη προς την Ελλάδα, και όχι του συνολικού ποσού των 5,2 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που αναμενόταν για αύριο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Όπως αναφέρει το EFSF στην ανακοίνωσή του, αποδεσμεύονται και τα 5,2 δισ. ευρώ από το πρώτο «πακέτο» δανείων της νέας δανειακής σύμβασης, συνολικού ύψους 39,4 δισ. ευρώ, όμως μόνο το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 10 Μαΐου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως «όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF.


Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ είχει δηλώσει, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πως η καταβολή των 5,2 δισ. ευρώ θα γινόταν κανονικά «επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές.

Από το μεσημέρι οι πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση της Ελλάδας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, άρχισαν να κλιμακώνονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είχε προειδοποιήσει πως η καταβολή των επόμενων δόσεων είναι σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα ανέφερε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση. «Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό μέρος των 130 δισ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», υπογράμμισε.

Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.

Μιλώντας στη εκδήλωση Europa Forum, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι «στην Ελλάδα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Είπε ακόμη ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος.

«Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Έλληνες το πόσο σημαντική πρόκληση συνιστά η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο είναι ένα μίγμα πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ενίσχυση του λαϊκισμού και καυτηρίασε τη στάση των πολιτικών που «όταν τα πράγματα πάνε άσχημα επιρρίπτουν τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, ενώ οι όποιες επιτυχίες είναι αποκλειστικά προσωπικό τους κατόρθωμα».

Από το ίδιο forum μηνύματα προς την ελληνική πολιτική ηγεσία επέλεξε να στείλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λένε την αλήθεια. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Ρόμπεϊ.

«Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, λένε ψέματα. Αν δεν είχαμε την Ευρώπη τα κόστη θα ήταν ασύλληπτα υψηλά», συνέχισε σε αυστηρό τόνο.

Καταλήγοντας, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να λένε στο λαό ποιες είναι οι αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, καθώς και τι διακυβεύεται».

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως η χώρα μας θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και εκτός ευρώ. «Εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις (από το πακέτο διάσωσης)» σημείωσε μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την ίδια» πρόσθεσε. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος λίγο αργότερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της και να θέσει σε εφαρμογή τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ. «Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (την χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ) χωρίς το άλλο», δηλαδή την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό ιταλικό δίκτυο Rai Uno, δήλωσε πως η «έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα αποτελούσε μια προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος με την δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου», τονίζοντας πως «η ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν τεράστια και θα υπήρχαν και σαφέστατες αρνητικές αντιδράσεις, για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Η έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα θα έστελνε ένα κάκιστο μήνυμα στις αγορές» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να κινηθούμε ώστε το μέλλον της Ελλάδας να παραμείνει εντός της Ευρώπης και του ευρώ, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών. Για το λόγο αυτό στις 16 του μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει με θέμα συζήτησης την ανάπτυξη, με την οποία θα ασχοληθεί στις 23 Μαΐου και η έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος». Συμπλήρωσε πως παράλληλα «θα ξεκινήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, με αυξημένη ρευστότητα, θα βοηθήσει τις πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει την «αμοιβαία» συμφωνία και τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα για να συναντηθεί και με πολιτικούς που ανέδειξαν οι εκλογές και τους οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά.

Αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, στάθηκε στην ανάγκη, εφόσον αποφασιστούν επαναληπτικές εκλογές, να αυξηθεί η συμμετοχή.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, δηλώνει πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Ήθελα πάντα η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ. Αυτό δεν έχει αλλάξει» προσθέτει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ