2012-05-10 12:23:14
Φωτογραφία για ''ΠΑΓΩΣΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΡΑ''!
Πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών από όλα τα γερμανικά κομματα που ζητούν άμεσο πάγωμα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. "Το φάσμα της χρεοκοπίας δε λειτουργεί πια".

Η παρατεταμένη δυστοκία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα έχει θορυβήσει το Βερολίνο, που μέσω δηλώσεων αξιωματούχων στελεχών, όπως του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, ζητούν πλέον την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

"Πρώτα η αποκατάσταση της σταθερότητας"

Άμεσο πάγωμα της δόσης ζητά ο Μάρκους ΦέρμπερΠλειάδα γερμανών πολιτικών σε συνεντεύξεις τους στο γερμανικό τύπο ζητούν μάλιστα να παγώσει άμεσα η καταβολή της επόμενης δόσης, που πρόκειται να δοθεί σήμερα μειωμένη κατά 1, 2 δις ευρώ.

Στην εφημερίδα die Welt o Μάρκους Φέρμπερ, εμπειρογνώμων σε θέματα Ευρώπη από το Χριστιανοκοινωνικό Kόμμα, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η χορήγηση της επόμενης δόσης.


«Πριν η χώρα πάρει κι άλλους πόρους από το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητες που να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» είπε ο Φέρμπερ. Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, από το ίδιο κόμμα, υπογράμμισε στη Rheinische Post ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης της βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τότε η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί.

O Μάρκους Μάιστερ , αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών Κομμάτων είπε στην ίδια εφημερίδα: « το εννοούμε σοβαρά, χωρίς εφαρμογή του μνημονίου και της δανειακή σύμβασης δεν θα υπάρξει συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα». Αλλά και ο Κάρστεν Σνάιντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ακυρώσει το έμβασμα προς την Ελλάδα «αν εννοεί στα σοβαρά τις απειλές της».

"Το φάντασμα της χρεοκοπίας δεν λειτουργεί"

Eπέκρινε όσους ζητούν πάγωμα της βοήθειας η Αντρέα ΝάλεςΕπικριτικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο Φρανκ Σέφλερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, εμπειρογνώμων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε συνέντευξη προς την Handelsblatt, κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί ένα ελληνικό χρεοκοπημένο κράτος, που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και τώρα μελλοντικά κυβερνητικά στελέχη κομπάζουν ότι θα καταγγείλουν τις συμφωνίες».

Στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung o Ότο Φρίκε , επίσης από τους Φιλελευθέρους, δήλωσε ανοιχτά ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στη σφαίρα του δυνατού κι ότι το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας δε λειτουργεί πια ως φόβητρο γιατί στην Ευρώπη, γιατί όλο αυτό το διάστημα οι χώρες δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Φρίκε υπενθύμισε ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν παραιτηθεί από το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών τους. «Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πρέπει να βρεθεί άλλος δρόμος, τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βγει από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Αντίθετα η γεν. γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες επέκρινε όλους εκείνους που ζητούν πάγωμα της βοήθειας. «Δεν είναι έξυπνο, να εξαπολύονται και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας» είπε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ