2012-05-10 19:42:03
Φωτογραφία για Δικαιώνεται ο ΓΑΠ, αρνητικά τα σχόλια του διεθνούς τύπου για τον Βενιζέλο
H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με τις οποίες είχε προτείνει στην καγκελάριο Μέρκελ ηπιότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως... το απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι το Μνημόνιο πρέπει να πονέσει για να μην ζητήσουν και άλλα κράτη πακέτα σωτηρίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι βρέθηκε μπροστά σε μία σχεδόν αδύνατη αποστολή.

Σύμφωνα με τη WSJ, το ΔΝΤ είχε προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και η η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σταδιακά, όμως το Βερολίνο είπε «όχι», επιμένοντας να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ζητήσει το «κούρεμα» του χρέους, ακολουθώντας συμβουλές της Lazard, όμως προσέκρουσε σε τείχος. «Κι εγώ θα ήθελα να κόψω το χρέος μου στο μισό», φέρεται να του είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Αρνητική ήταν και η Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς φοβόντουσαν ότι θα δώσει και πάλι το κακό παράδειγμα στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.


Το δημοσίευμα αποτελεί κόλαφο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ο συντάκτης του αναφέρει πως η ανάληψη του χαρτοφυλακίου Οικονομικών από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βύθισε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ελλάδα. Κάνει εκτενή αναφορά στα ραπίσματα που δέχτηκε από τους ομολόγους του κατά την παρθενική του εμφάνιση στο Eurogroup, ενώ θεωρεί ότι η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σηματοδότησε τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Η εφημερίδα θεωρεί υπεύθυνο τον Ευαγ. Βενιζέλο για την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αναφέροντας ότι δεν είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό για τη δήλωση που έκανε, αποκηρύσσοντας το δημοψήφισμα, καθώς και ότι οι βουλευτές που ξεκίνησαν αμέσως μετά επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, ανήκαν στον κύκλο επιρροής του.

Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, η WSJ υποστηρίζει ότι όταν πέρυσι το καλοκαίρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωνε ότι ορισμένοι από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατανοούσαν ότι οι θέσεις του για τη μείωση των φόρων είναι σωστές, αναφερόταν μόνο στον Ούγγρο πρωθυπουργό και «μαύρο πρόβατο» για τις Βρυξέλλες, Βίκτορ Όρμπαν.

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ