2012-05-11 02:10:03
Φωτογραφία για Πεζοπορία στα χνάρια του Οδοντωτού σιδηροδρόμου της Ελλάδος μας
Πριν από έναν αιώνα και κάτι χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την... παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο "Οδοντωτός" πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Αν έχετε μαγευτεί έστω και μία φορά από την θέα στο καταπράσινο φαράγγι, όπως φαίνεται μέσα από τους συρμούς του Οδοντωτού, αναμφίβολα θα ενθουσιαστείτε από τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους της φύσης που απλώνονται μπροστά σας καθώς το περπατάτε.


Τα τούνελ και οι γέφυρες του Οδοντωτού σπάνε ευχάριστα την πράσινη αρμονία του τοπίου, το οποίο συνθέτουν πλατάνια, οξιές, ελιές, κουτσουπιές και πικροδάφνες. Η υπέροχη φύση των Καλαβρύτων βρίσκεται αυτήν την εποχή στα καλύτερά της και σας περιμένει για μια μαγευτική πεζοπορική διαδρομή.

Άλλωστε, «άλλο να τα "βλέπεις" μέσα από τον συρμό του Οδοντωτού και άλλο να τα "γεύεσαι" με τα πόδια».Γι’ αυτό, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 φοράμε τα ορειβατικά μποτάκια μας και ακολουθούμε τον Σύλλογο Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων στο 32ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.

«Όποιος έχει περπατήσει πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές, γνωρίζει τη μυρωδιά της «πισσαρισμένης τραβέρσας», το άρωμα των δέντρων, των λουλουδιών, των βρεγμένων φύλλων, του νερού τη δροσιά και τη βοή, τα κελαηδίσματα των πουλιών... έχει έρθει στο ΦΑΡΑΓΓΙ του ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ.

Η συμμετοχή στην πεζοπορική διαδρομή είναι εντελώς δωρεάν...στην στάση ΤΡΙΚΛΙΑ (ο Σύλλογος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων) προσφέρει λουκούμι και τεντούρα.. στην στάση ΝΙΑΜΑΤΑ (ο Σύλλογος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων) προσφέρει τοπικά προϊόντα ..ακόμη και φασολάδα!

Υ.Γ.

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας απαραίτητα νερό (διότι μπορεί οι πηγές να μην έχουν),φακό (για τα τούνελ) και αδιάβροχο διότι στη διαδρομή υπάρχουν καταρράκτες.

Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την διέλευση των συρμών του Οδοντωτού πάνω σε γέφυρες και τούνελ, δεν "μπαίνουμε" ενδιάμεσα στις ράγες για αναμνηστικές φωτογραφίες με τους συρμούς του Οδοντωτού.

Σεβόμαστε την φύση στο Φαράγγι και δεν αφήνουμε "αναμνηστικά" που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά την πεζοπορία μας.

Οι συρμοί του Οδοντωτού σταματούν σε όλες τις ενδιάμεσες στάσεις ( ΚΕΡΠΙΝΗ-ΖΑΧΛΩΡΟΥ-ΤΡΙΚΛΙΑ-ΝΙΑΜΑΤΑ με χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους 5 χιλιόμετρα) και από αυτές και μόνο μπορεί να γίνει επιβίβαση - αποβίβαση πεζοπόρων.

Ακόμη το σκέφτεστε;

Βουρ για τον ΒΟΥΡΑΙΚΟ την 13η Μαΐου 2012

odontotos.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
FP1 και FP2! Ισπανικό GP
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
FP1 και FP2! Ισπανικό GP
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ