2016-01-05 00:04:16
Φωτογραφία για Πάτρα: Μόνο 5 άστεγοι μετακόμισαν στο υπνωτήριο του Δήμου!
Μόλις τρία άτομα ανά ημέρα «ανακουφίστηκαν» στη ζεστασιά που παρείχε αυτές τις ημέρες... ο Δήμος Πατρέων, στο άτυπο υπνωτήριο που λειτούργησε στα πρώην Αρσάκεια, για άστεγους συμπολίτες που ήθελαν να προστατευθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες.

Το γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς οι καταγεγραμμένοι άστεγοι στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ξεπερνούν τους 100, ενώ συνολικά ο αριθμός τους αποτιμάται μέχρι και στο διπλάσιο.

Είναι προφανές, πως οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να ενημερωθούν μόνο από τα ΜΜΕ, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως καταλαβαίνει κάποιος να διαβάζουν έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα, να ακούν ραδιόφωνο και να βλέπουν τηλεόραση.

Οι «περιπολίες» υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να εντοπίζουν και να ενημερώνουν αστέγους για το υπνωτήριο φαίνεται πως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού κάποιοι εκ των αστέγων αρνήθηκαν οικιοθελώς να «μετακομίσουν».


Τα παραπάνω φαίνεται πως θα επιτρέψουν στη Δημοτική Αρχή να βγάλει τα συμπεράσματά της για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσει το εν λόγω μέτρο σε αντίστοιχες περιπτώσεις επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ο πρόεδρος του κοινωνικού οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης, δήλωσε ότι από τον διαμορφωμένο χώρο του Αρσακείου πέρασαν πέντε διαφορετικά άτομα (τρία ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος φιλοξενουμένων).

Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του επισκέφθηκε διάφορα σημεία της Πάτρας που βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο άστεγοι συμπολίτες και τους ενημέρωσε για την δυνατότητα της ολιγοήμερης φιλοξενίας που είχαν σε ένα ζεστό περιβάλλον, με παροχές ύπνου, φαγητού και νερού για τη σωματική υγιεινή τους.

«Σε δύο περιπτώσεις που έγιναν επισκέψεις και ενημέρωση στα στέκια τους αρνήθηκαν να έλθουν» σύμφωνα με τον Θ. Τουλγαρίδη.

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν άμεσα, όπως λέει ο πρόεδρος του κοινωνικού οργανισμού του Δήμου. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι συμπολίτες που ανήκουν σ' αυτές τις περιπτώσεις έχουν αποδεχθεί αυτό τον τρόπο ζωής ή φοβούνται για την απώλεια των λίγων υπαρχόντων τους που είναι στοιβαγμένα στην ίδια γωνιά μαζί τους, εάν δεχθούν την πρόταση του Δήμου για ολιγοήμερη φιλοξενία στο υπνωτήριο.

Ο Θ. Τουλγαρίδης επισκέφθηκε προσωπικά κάποια σημεία που διαμένουν άστεγοι και τους ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Δήμου. Ένας από τους άστεγους του μετέφερε την εντύπωση ότι το δημοτικό υπνωτήριο ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τον χώρο που βρισκόταν. «Προφανώς και δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Κάποιοι συμπολίτες κοιμούνται σε υπόστεγα. Τι ζέστη να έχουν εκεί;» είπε.

Το υπνωτήριο ξεκίνησε να λειτουργεί από την προηγούμενη Τετάρτη και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς αναμένεται άνοδος στη θερμοκρασία.

Στις σκέψεις του Δήμου είναι να ενημερώσει εκ νέου τους άστεγους συμπολίτες ότι θα έχουν την δυνατότητα της προσωρινής φιλοξενίας και το επόμενο διάστημα εάν επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ