2016-01-14 10:04:31
Φωτογραφία για “Πισωγύρισμα” στις δαπάνες για τα διαγνωστικά;
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Απαισιοδοξα είναι τα μηνύματα για το ύψος που έκλεισε τελικά η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων το 2015 και, όπως φαίνεται, όλες οι προσπάθειες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή δύσκολων μέτρων και η ασφυκτική αναπροσαρμογή για παρόχους και ασφαλισμένους, ήταν επί ματαίω.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις έκλεισε το 2014 στα 602 εκατ. ευρώ. Αλλά, η εφαρμογή το 2015, μέρους των δράσεων της πρότασης των επικεφαλής του Οργανισμού για τον έλεγχο της δαπάνης είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 14.53% ή 45.5 εκατ. ευρώ, για το α’ εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών, επιτρεπόμενων ορίων παραπομπής, κοφτών ανά ιατρική ειδικότητα, αποκλεισμού εργαστηριακών ειδικοτήτων από την παραπομπή εξετάσεων οδήγησε σε περιορισμό της συνταγογράφησης, που εξασφάλισε τη μείωση.


Βάσει των στοιχείων αυτών, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός είχε υπογραμμίσει κατά τον απολογισμό της θητείας του, πως εκτιμάται ότι για το σύνολο του έτους 2015 η δαπάνη θα ανέλθει σε 508 εκατ. ευρώ, σημαντική εξοικονόμηση από το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, είχε υπολογίσει ότι με την υλοποίηση της πρότασης για κλιμακωτό rebate όγκου, η δαπάνη θα έπεφτε άλλα 110 εκατ. ευρώ και άρα η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη με το σύνολο να εκτιμάται οτι θα διαμορφωνόταν τελικά γύρω στα 390 εκατ. ευρώ!

Οι πληροφορίες του Virus, όμως, θέλουν την πορεία των δαπανών να πήραν μια στροφή προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η “φιλολογία” και η συζήτηση που έφθασε έως την εφαρμογή των μειώσεων των τιμών διαγνωστικών εξετάσεων δυναμίτισαν την καταστάση, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο και για προκλητή ζήτηση που δημιουργήθηκε εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτή την φιλολογία.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τους φόβους αυτούς, η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2015 υπολογίζεται ότι έκλεισε στα 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, δεν αποκλείεται οι πάροχοι να κληθούν να πληρώσουν, σε claw back και rebate, τη μισή δαπάνη!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ