2012-05-11 15:26:55
Φωτογραφία για ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ!
Οι δύο «αιώνιοι» έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν την Ευρωλίγκα, σύμφωνα με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει την αντίπαλο του ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία με τη φανέλα της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, ενώ ήταν παρών στο τελευταίο Final 4 του Ολυμπιακού στο Παρίσι το 2010.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο "onsports.gr":

Το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισες να αφήσεις τον Ολυμπιακό για την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης… Πως ήταν για σένα αυτός ο χρόνος που έχει περάσει στη Ρωσία;

«Είναι ωραία. Βέβαια, εδώ υπάρχει άλλη νοοτροπία. Θέλει χρόνο προσαρμογής όταν βρίσκεσαι σε μια άλλη χώρα. Το επίπεδο είναι διαφορετικό συγκριτικά με τον Ολυμπιακό και την Ευρωλίγκα. Ωστόσο, η Σπαρτάκ είναι πολύ καλή ομάδα και ανερχόμενη δύναμη στη Ρωσία και στην Ευρώπη. Γενικά είναι καλές οι συνθήκες».

Έπαιξε ρόλο στην καλύτερή σου προσαρμογή το γεγονός ότι στην Σπαρτάκ έχεις δύο παίκτες που συνυπήρξατε και στον Ολυμπιακό παλαιότερα; (Πάτρικ Μπέβερλι και Γιοτάμ Χαλπερίν).


«Μετράει αυτό τόσο για μένα όσο και για αυτούς. Αυτό είναι κάτι που βοηθάει και την ομάδα, καθώς ο ένας γνωρίζει το παιχνίδι του άλλου και μέσα από αυτό αποκομίζει κέρδη και η Σπαρτάκ».

Έχεις αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Σπαρτάκ στη Ρωσία. Πού πρέπει να εστιάσει ο Παναθηναϊκός για να τη νικήσει και να είναι στον τελικό της Ευεωλίγκας;

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός κόντρα σε έναν τέτοιον αντίπαλο, όπως η ΤΣΣΚΑ. Περισσότερο από όλα πρέπει να ελέγξει και να μην παρασυρθεί από τον ρυθμό της. Η ΤΣΣΚΑ έχει το ταλέντο να σουτάρει τρίποντα και να βγαίνει στον αιφνιδιασμό. Ένα θέαμα το οποίο συνδυάζει και ουσία, αφού αυτός είναι ουσιαστικά ο τρόπος παιχνιδιού της.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ΤΣΣΚΑ είναι ότι έχει παίκτες με ψηλά κορμιά, οι οποίοι καλύπτουν κενά και αποστάσεις στην άμυνα. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι πολύ έξυπνη ομάδα, έχει πολύ καλούς προπονητές και ξέρει τι να κάνει και ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο για να νικήσει. Εγώ πιστεύω ότι η πιθανότητες είναι ίσες και για τις δύο ομάδες».

Ο Παναθηναϊκός φέτος έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Μπορεί να διαλύσει μια ομάδα σε έναν αγώνα, αλλά υπάρχουν παιχνίδια που δυσκολεύεται, όπως οι εντός έδρας ήττες που έκανε στην Ευρωλίγκα, κάτι θεωρητικά μη φυσιολογικό για αυτόν «Όλες οι ομάδες έχουν σκαμπανεβάσματα. Ο Παναθηναϊκός όλα τα χρόνια του (Ζέλικο) Ομπράντοβιτς και από τότε που υπάρχει ο κορμός των ίδιων παικτών, στα πιο πολλά δύσκολα και κρίσιμα παιχνίδια ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που έδειξε κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια την Μπαρτσελόνα σε ένα Final 4. Το 2009 την είχε συναντήσει στον μικρό τελικό, ενώ το 2010 στον μεγάλο. Έχει ηττηθεί και τις δύο φορές. Φέτος τη βρίσκει στον ημιτελικό. Τι πρέπει να κάνει για να μην τριτώσει το κακό;

«Ο Ολυμπιακός μπορεί. Παίζει πολύ καλά. Έχει βρει ρυθμό και έχει τρομερή ενέργεια, ίσως τη μεγαλύτερη από όλους τους συμμετέχοντες στην Ευρωλίγκα. Αυτό τον βοηθάει να παίρνει περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με τον αντίπαλο και συγκεκριμένα είναι πολύ καλός στα επιθετικά ριμπάουντ. Ενώ δίνει και μεγάλη έμφαση στην άμυνα. Αν συνεχίσει να παίζει με τον ίδιο τρόπο, αυτά είναι τα κλειδιά για να νικήσει όχι μόνο την Μπαρτσελόνα, αλλά γενικότερα παιχνίδια και τίτλους».

Την εξέλιξη του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν πώς την είδες; Γιατί το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησαν πολλοί παίκτες, όπως και εσύ και στην ομάδα προωθήθηκαν ταλαντούχοι νεαροί που στην αρχή της σεζόν αμφισβητήθηκαν «Έχει γίνει δουλειά στον Ολυμπιακό από τους προπονητές, αφού η ομάδα από τον Ιανουάριο και μετά άλλαξε. Αυτό είναι καθαρά θέμα δουλειάς. Το ταλέντο υπήρχε στο νέο υλικό που αποτελούνταν από νέα παιδιά, αλλά ήθελε χρόνο, όπως χρειάζεται κάθε καινούρια ομάδα.

Η προσθήκη του (Τζόι) Ντόρσεϊ και του (Έισι) Λο βοήθησε πολύ και νομίζω περισσότερο του Ντόρσεϊ, ο οποίος καλύπτει πολλά πράγματα, κυρίως στην άμυνα με την ταχύτητά και την εκρηκτικότητα που διαθέτει. Μαζί με τον (Κάιλ) Χάινς είναι τα «κλειδιά». Από εκεί και πέρα είναι ο (Βασίλης) Σπανούλης που είναι ο ηγέτης και ο (Γιώργος) Πρίντεζης κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα».

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πηγαίνουν στο Final 4 με ένα δεκαήμερο αγωνιστικής απραξίας. Ωστόσο, οι αντίπαλοί τους στους ημιτελικούς, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, έδιναν μέχρι πριν λίγα 24ωρα κρίσιμα ματς. Η μεν ΤΣΣΚΑ στο Final 4 της Βαλτικής Λίγκας, την οποία και κατέκτησε, ενώ η Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αυτό πόσο μπορεί να επηρεάσει κάθε ομάδα;

«Αυτό μπορεί να είναι και αρνητικό από την άποψη ότι μπορεί να χάσεις τον ρυθμό σου, αλλά μπορεί και θετικό από πλευράς ξεκούρασης. Δεν νομίζω ότι σε ένα Final 4 παίζει ρόλο. Αυτό θα φανεί εκείνη την ώρα μέσα στο γήπεδο».

Ποια από τις ομάδες του Final 4 βλέπεις να υπερτερεί;

«Όλοι θεωρούν την ΤΣΣΚΑ ως το φαβορί. Αλλά νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες τόσο να περάσουν από τον ημιτελικό, όσο και φτάνοντας στον τελικό να κατακτήσουν το τρόπαιο».

Οι δικές σου μνήμες από το Final 4 του 2010, στο οποίο συμμετείχες με τη φανέλα του Ολυμπιακού, γνωρίζοντας την ήττα από την Μπαρτσελόνα, ποιές είναι;

«Παίξαμε σε τελικό, χωρίς να καταφέρουμε να αγωνιστούμε με τον τρόπο που θα θέλαμε για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Αντιμετωπίσαμε μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη που δίκαια κέρδισε. Μας έμεινε μια πικρία στο τέλος».

Για να επανέλθουμε και πάλι στην Σπαρτάκ. Παίζετε με την Ούνιξ Καζάν για την πέμπτη θέση, ενώ συμμετείχατε και στο Final 4 του Eurocup, χωρίς να καταφέρετε να το κατακτήσετε. Ωστόσο, ένας συμπαίκτης σου από τον Ολυμπιακό ακόμη, ο Πάτρικ Μπέβερλι, αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης...

«Είναι πολύ καλός. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και αυτό έχει γίνει μέσα από τη δουλειά. Και εγώ δεν το περίμενα ότι θα είχε τόσο μεγάλη βελτίωση. Τον βοηθάει και ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με την περίοδο που έπαιζε στον Ολυμπιακό, γιατί εκεί είχε δίπλα του πολύ καλούς παίκτες, ενώ στη Σπαρτάκ δεν ισχύει αυτό και φαίνεται περισσότερο αυτός. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους ξένους παίκτες στην Ευρώπη. Αν μείνει τελικά στην Ευρώπη πιστεύω θα πρωταγωνιστεί από εδώ και πέρα».

Αισθάνεσαι δικαιωμένος για το βήμα που έκανες να αφήσεις την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό και να μετακομίσεις στη Ρωσία;

«Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένος. Είχα έναν τραυματισμό που με άφησε πολύ πίσω τον τελευταίο μήνα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, μπορώ να φτάσω ξανά στο επίπεδο που ήμουν πριν».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ