2016-02-02 03:30:07
Φωτογραφία για “Μαύρη τρύπα” στις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες που κλείνουν
Με νέα νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει το κενό που... ανοίγει στο θέμα των αποζημιώσεων από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκίνητου, μετά την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρίες που κλείνουν, καθώς τα αποθεματικά τους θα περνούν απευθείας στους εκκαθαριστές .

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, με την ενσωμάτωση της οδηγίας Solvenncy II στην Ελληνική νομοθεσία , επέρχεται αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία ,σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία των εταιριών του κλάδου αυτοκινήτου που ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, περνούν πλέον στους εκκαθαριστές και όχι στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου, που είναι αρμόδιο για τις αποζημιώσεις αλλά και την κάλυψη για ένα μήνα, μετά την αναστολή της λειτουργίας, των ασφαλισμένων στην εταιρία που κλείνει.

Παρ όλα αυτά η ευθύνη της αποζημιώσεις συνεχίζει να βαραίνει το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη του θα αντιμετωπίσει άμεσο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν θα μπορεί να διαχειριστεί άμεσα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία και θα πρέπει να περιμένει τις διαδικασίες από τον εκκαθαριστή.


Με δεδομένο ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει υπέρογκες υποχρεώσεις, τα τελευταία χρόνια, από τα απανωτά λουκέτα ασφαλιστικών εταιριών υπάρχει κίνδυνος αν κλείσει μία ακόμα εταιρία να οδηγηθεί σε black out στα θέματα των αποζημιώσεων.

Ετσι στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς άσκησαν πιέσεις, τις προηγούμενες μέρες, να απαλειφθεί η σχετική διάταξη από το νομοσχέδιο κάτι που δεν έγινε δεκτό από το αρμόδιο υπουργείο, που ωστόσο υπήρξαν δεσμεύσεις και από τον ίδιο τον υπουργό τον κ Τσακαλώτο ότι θα επανέλθει σύντομα με νομοσχέδιο που θα αφορά την λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίο και θα δίνει λύσεις και στο θέμα αυτό.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι για το Επικουρικό Κεφάλαιο υπάρχει και δικαστική εκκρεμότητα στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς υπήρξαν προσφυγές και αντιφατικές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα παλιότερης νομοθετικής ρύθμισης, που έχει θέσει πλαφόν ως προς τις αποζημιώσεις που μπορεί να δίνει και κύρια σε αυτές που αφορούν τη ψυχική οδύνη.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και σκέψεις και προτάσεις το Επικουρικό Κεφάλαιο να αναλαμβάνει μόνο τις καλύψεις από ανασφάλιστα η άγνωστα οχήματα και το κομμάτι των εκκρεμών αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιριών που κλείνουν να περνά στους εκκαθαριστές και γενικά στη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρίας .
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ