2012-05-12 11:58:04
Φωτογραφία για Fitch: Τα ρίσκα της δραχμής για την... Ευρώπη
ΠΗΓΗ: euro2day

Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είτε λόγω της πολιτικής κρίσης είτε σε μετέπειτα φάση, η Fitch θα θέσει πιθανότατα ολόκληρη την ευρωζώνη σε Rating Watch Negative, σημειώνει ο οίκος σε έκθεσή του. 

Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορούν να προσδιοριστούν και θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. 

Ως εκ τούτου, ο οίκος θα θέσει τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης στον προθάλαμο υποβάθμισης καθώς θα επανεκτιμά τις συστημικές αλλά και τις ειδικότερες επιπτώσεις για κάθε χώρα από την ελληνική έξοδο. 

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι οι χώρες, οι αξιολογήσεις των οποίων βρίσκονται ήδη σε RWN, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο, θα κινδυνεύσουν με άμεση υποβάθμιση. 

Μια ελληνική έξοδος θα διασπάσει το θεμελιώδες αξίωμα που διέπει το ευρώ - ότι η συμμετοχή στην ένωση δεν αντιστρέφεται. 


Σε ένα ήπιο σενάριο, το φαινόμενο διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι ηπιότερο των προβλέψεων και πιθανόν να αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης.   

Τυχόν επαναληπτικές εκλογές θα είναι κρίσιμες για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο οίκος χαρακτηρίζει μια νέα εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα ως ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για τη χώρα όσο και για την ΕΕ δεδομένου ότι εάν εκλεγεί ή συσταθεί ελληνική κυβέρνηση που δεν προτίθεται ή δεν μπορεί να ακολουθήσει τους όρους του μνημονίου, αυξάνεται το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα. 

Η Fitch αναφέρεται στις εκλογές της 6ης Μαϊου, επικεντρωνόμενη στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που αντιτίθενται στη λιτότητα. 

Το αποτέλεσμα τυχόν επαναληπτικών εκλογών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθείκαθώς η επιλογή για τους Έλληνες είναι μεταξύ κομμάτων που θα υλοποιήσουν αντιδημοφιλή δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και πολιτικών δυνάμεων που απορρίπτουν το μνημόνιο και θέτουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Επίσης, η πιθανότητα νέων εκλογών τον Ιούνιο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο, η χώρα να ευθυγραμμιστεί με το χρονοδιάγραμμα ψήφισης νέων μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ στα τέλη Ιουνίου, αν και η Fitch εκτιμά ότι θα δοθεί στη χώρα χρονική παράταση. 

Ο οίκος εκτιμά ωστόσο ότι η όποια προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει σε αξιοσημείωτη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, που εμφανίζεται απρόθυμη να δεχτεί χαλάρωση του προγράμματος ή αύξηση της χρηματοδότησης. 

Σημειώνεται ότι η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 13 Μαρτίου, σε Β- με σταθερό outlook από "Restricted Default" μετά την ολοκλήρωση του PSI. 
youpayyourcrisis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ