2016-02-29 22:03:10
Φωτογραφία για Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της
Η Κίνα, η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους άνθρακα παγκοσμίως, αναμένεται... να ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει για το 2020 και το 2030, καθώς η ζήτηση άνθρακα πλησιάζει την κορύφωσή της.

Σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, η χώρα είναι πιθανό να υπερβεί τις σχεδιαζόμενες περικοπές αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 έως και κατά 10%, καθώς η οικονομία θα αρχίσει να επιβραδύνεται και η χρήση του άνθρακα να πέφτει.

Απευθυνόμενος σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ο Ζιε Ζενχουά δήλωσε συγκεκριμένα ότι ως το 2020 η Κίνα πιθανότατα θα ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40-45% σε μονάδες ΑΕΠ, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Ο Ζιε, ο οποίος εκπροσώπησε την Κίνα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι, αποκάλυψε επίσης ότι η χώρα θα μπορούσε υπό συνθήκες να μειώσει τη χρήση του άνθρακα έως και κατά 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.


«Η αγορά της Κίνας για την κατανάλωση άνθρακα έχει αρχίσει να γίνεται κορεσμένη και αναμένεται να συρρικνωθεί σταδιακά», δήλωσε σε τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χρήση άνθρακα στην Κίνα υποχώρησε κατά 2,8% το 2015, ενώ η παραγωγή εξόρυξης μειώθηκε κατά 3,5%.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 628 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη οικονομία έως το 2030, σύμφωνα με τον Ζιε, αλλά η καταγραφή και η αναφορά των εκπομπών στη χώρα παραμένει αναξιόπιστη.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα ικανότητας. Σε κάθε επίπεδο στατιστικών υπάρχουν υπερβολές που προστίθενται στα δεδομένα. Το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα για τον υπολογισμό και την παρακολούθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών, και σταδιακά το βελτιώνουμε», κατέληξε ο Ζιε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ