2016-03-01 11:14:07
Φωτογραφία για Απέραντο ”hotspot” η Αττική ! Χωρίς φάρμακα και τρόφιμα οι πρόσφυγες
Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Του Μιχάλη Λαγάνη - Health Report.gr

Πάνω από 120.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα από τις αρχές της χρονιάς ενώ περίπου 8 χιλιάδες Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.

Δευτέρα βράδυ στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 8.000. Η ουρά στο συσσίτιο φθάνει τα 300 μέτρα. Η βροχή που πέφτει κατά διαστήματα και ηυγρασία που τρυπά έως το κόκκαλο, μαζί με την εξάντληση από την ανώφελη αναμονή πίσω από τις σφραγισμένες πύλες του μεθοριακού σταθμού, δοκιμάζει την υπομονή ακόμα και των ψυχραιμότερων.

Η κατάσταση μοιάζει ήρεμη συγκριτικά με το ότι προηγήθηκε το μεσημέρι, ότανεξαγριωμένοι πρόσφυγες ξήλωσαν μια μεταλλική πόρτα και μετατρέποντας τη σε πολιορκητικό κριό, «γκρέμισαν» την πύλη και επιχείρησαν να μπουν στα Σκόπια, με τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών μετά τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι με τους αστυνομικούς των Σκοπίων να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τουςεξαγριωμένους πρόσφυγες που με μια μεταλλική πόρτα έριξαν την πύλη στον μεθοριακό σταθμό επιχειρώντας να περάσουν στη γειτονική χώρα.


Αρκετοί τραυματίστηκαν.

Οι περισσότεροι με αναπνευστικά. Κάποιοι, πάνω στον πανικό που δημιουργήθηκε, ποδοπατήθηκαν. Ανάμεσα τους, πολλά παιδιά.

Σε λίγη ώρα οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να μαζεύονται ξανά δίπλα στο φράκτη,περιμένοντας τους συνοριοφύλακες να τους επιτρέψουν τη διέλευση από τα σύνορα.

Την Κυριακή άφησαν 305… Τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες, άγνωστο «Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο ακόμα και για τα πιο έμπειρα μέλη του κλιμακίου. Δεν το έχουμε ζήσει ξανά. Πόσο μάλλον, να κάνουμε κάποια πρόβλεψηγια τις επόμενες ημέρες. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ανοίξουν ξανά. Και για πόσο.. Και για πόσους. Επισήμως, λένε πως από την απαγόρευση εισόδου εξαιρούνται ο πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και Ιράκ. Μα εδώ το 99,5 % από τους 8 χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι, κατάγονται από αυτές τις δύο χώρες Κι όμως βλέπουν τα σύνορα κλειστά», λέει η Βίκυ Μαρκολέφα υπεύθυνη ενημέρωσης του κλιμακίου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», στην Ειδομένη .

Το πρωί, οι αρχές των Σκοπίων προχώρησαν στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα 80 προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα με πλαστά διαβατήρια από τη Συρία.

Και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα θα τους μιμηθούν αφού τα κυκλώματα των διακινητών και των προμηθευτών πλαστών εγγράφων οργιάζουν. Κυρίως στην Αθήνα, όπου καθημερινά φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ταρίφα των δουλεμπόρων κυμαίνεται από 2.000 έως και 3.000 ευρώ το άτομο, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιτήδειοι οι οποίοι υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στην Ειδομένη με ΙΧ και θα μεσολαβήσουν οι ίδιοι, ώστε να περάσουν τα σύνορα.

Πρόκειται για απατεώνες οι οποίοι εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες, μόνους και αβοήθητους, σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα τους πάρουν όσα χρήματα έχουν μαζί.

H πρωτεύουσα σταδιακά μετατρέπεται σε ένα απέραντο “hotspot”.

Τα οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά. ΣτοΕλληνικό οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 3.500. Στην πλατεία Βικτωρίας κοιμούνται καθημερινά περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλά βρέφη και παιδιά.

Ο Δήμος Ιλίου – Αγίων Αναργύρων παραχώρησε έκταση στο Πάρκο Τρίτση για την κατασκευή χώρου προσωρινής φιλοξενίας για 1.000 πρόσφυγες και ήδη τεχνικά κλιμάκια του στρατού άρχισε να διαμορφώνει το χώρο για να μπουν σκηνές.

Στο λιμάνι του Πειραιά διαδραματίζονται σκηνές βγαλμένες από αρχαιοελληνική τραγωδία, αφού οι εγκλωβισμένοι στους σταθμούς μετεπιβίβασης στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε7 έχουν φθάσει τους 4.000 .

Η συνεισφορά των ΜΚΟ, των εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και του κόσμου, είναι συγκινητική. Όμως και οι ανάγκες τεράστιες, αφού καθημερινά ΜΚΟ καιεθελοντικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ακόμα περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα, ιατρούς και κυρίως παιδιάτρους..

Την ίδια ώρα οι ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις 56.000 (56.848), συγκριτικά με 7.241 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Συνολικά , από τις αρχές του ΄16 έχουν περάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία περισσότεροι από 129.000 πρόσφυγες και μετανάστες , εκ των οποίων οι 120.565 χρησιμοποίησαν ως «ευρωπαϊκή πύλη εισόδου» τη χώρα μας….

Και όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες οι ροές θα αυξάνονται με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασε στην Ευρώπη το 2015, φέτος θα αποδειχθεί μικρός… Με τα ευρωπαϊκά σύνορα κλειστά και την Ευρωπαϊκή Ένωση διαιρεμένη, διχασμένη και εντελώς αδύναμη να αντιδράσει , κανένας δεν είναι σε θέση να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στην Ελλάδα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ