2016-03-02 15:12:28
Φωτογραφία για Τα βλαστικά κύτταρα στις «υπηρεσίες» της οδοντιατρικής επιστήμης
Τις προοπτικές για την αναγέννηση ιστών και οργάνων με τη... χρήση βλαστικών κυττάρων πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού «CAFE SCIENTIFIQUE» σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων INNOVATHENS.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου, με ομιλήτρια την κυρία Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγο, Ερευνήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι κατακτήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη βιολογία με την ανακάλυψη και τη μελέτη των βλαστικών κυττάρων έχουν οδηγήσει σε μια καινούρια θεώρηση για την αντιμετώπιση της απώλειας, μερικής ή ολικής, ανθρώπινων ιστών και οργάνων. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία των υλικών, η “μηχανική ιστών” υπόσχεται την αναγέννηση οργάνων σε μορφή η οποία τους επιτρέπει να επιτελέσουν τον αρχικό βιολογικό και λειτουργικό τους σκοπό.


Στην αιχμή του πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής βρίσκεται η έρευνα που αφορά την αναγέννηση των δοντιών για λόγους που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της δομής τους και τη σχετική ευκολία στη μελέτη τους. Πόσο εφικτή είναι η κατασκευή ιστών και οργάνων, πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί, και τι μας δυσκολεύει?

Η Κέλλυ Διαμαντή είναι οδοντίατρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ενδοδοντία από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιολογία Στόματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ερευνητικά σε μεταδιδακτορικό επίπεδο με τη μελέτη των επιδράσεων διαφόρων ερεθισμάτων στα κύτταρα του πολφού ανθρώπινων δοντιών καθώς και με τη χρήση των κυττάρων αυτών σε εφαρμογές οστικής αναγέννησης.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή, στις 7μμ, με ελεύθερη είσοδο. Ειδικά για αυτό το μήνα, το Cafe Scientifique θα διεξαχθεί στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων- INNOVATHENS (Πειραιώς 100, 210-0109300, μετρό Κεραμεικός, είσοδος από την οδό Πειραιώς ή την οδό Περσεφόνης). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΟ APC Premier Cup Η ΣΧΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ APC Premier Cup Η ΣΧΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ