2016-03-03 12:40:23
Φωτογραφία για Σε ποια χώρα χαμηλή ανεργία σημαίνει υψηλότερους μισθούς;
H σύνδεση μεταξύ των μισθών και της ανεργίας φαίνεται να έχει σπάσει, σε ένα... μεγάλο μέρος της βιομηχανικής οικονομίας του πλανήτη. Όχι όμως και στη Γερμανία.

Η μεγάλη πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχει καθυστερήσει τις αυξήσεις μισθών. Αυτό κάνει τους οικονομολόγους να πιστεύουν, πια, πως η λεγόμενη Phillips Curve δεν λειτουργεί σε παγκόσμιες οικονομίες.

Παρόλα αυτά, στη Γερμανία, όπου η ανεργία είναι σε χαμηλό 25ετίας, τα στατιστικά δείχνουν μία κλασσική προσέγγιση στο μοντέλο. Οπότε σε τί διαφέρουν;

Στις ΗΠΑ οι μισθοί φαίνεται να δίνουν σημεία αύξησης εάν σκεφτεί κανείς τον μέσο μισθολογικό ωριαίο όρο. Το χλιαρό ριμπάουντ έχει μπερδέψει αρκετούς οικονομολόγους, επειδή η ανεργία βρίσκεται σε ένα επίπεδο το οποίο θεωρείται υγιές για μία οικονομία. Αυτό θα έπρεπε να αυξάνει και τους μισθούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι παρόμοια. Τα έσοδα δείχνουν μία νεόδμητη ανόρθωση παρά την ανεργία η οποία βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας.


Στη Γερμανία, οι μισθοί είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογοι με την ανεργία.

Γιατί λοιπόν η Γερμανία δεν ακολουθεί την Phillips curve; Μάλλον επειδή έχει ξεφορτωθεί τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον Jacob Funk Kirkegaard.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και στη Βρετανία, αφού ο επικεφαλής οικονομολόγος της TtA, Αndrew Haldane δήλωσε πέρυσι πως οι γηραιότεροι εργαζόμενοι φαίνεται πως θέλουν να δουλεύουν περισσότερο.

Επίσης, σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Γερμανία έχει πολύ δυνατά εργατικά συνδικάτα που πρωθούν αυξήσεις τιμών.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βρέθηκε το μοιραίο Boeing;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρέθηκε το μοιραίο Boeing;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ