2016-03-03 14:08:27
Φωτογραφία για Πόσα άτομα έχουν πάει στα δικαστήρια επειδή... έβρισαν τον Ερντογάν;
Ρεκόρ μηνύσεων σε μαθητές, δημοσιογράφους, ακόμα και στο είδωλο του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ, με την κατηγορία ότι με πράξεις τους έχουν προσβάλει τον «Σουλτάνο» της γειτονικής χώρας

Από τον Αύγουστο του 2014, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετακινήθηκε από την καρέκλα του πρωθυπουργού της Τουρκίας στον προεδρικό θώκο, οι μηνύσεις εναντίον πολιτών κάθε ηλικίας για «προσβολή» του προέδρου «πέφτουν σαν βροχή».

Μέσα στους 18 μήνες που ο «Σουλτάνος» Ερντογάν είναι πρόεδρος της γειτονικής χώρας περίπου 2.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες με την κατηγορία ότι προσέλαβαν τον «απόλυτο άρχοντα» της χώρας. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Bekir Bozdag, που είναι μέλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν, το υπουργείο του ενημερώθηκε ότι περίπου 2.000 άτομα καταδικάστηκαν για εξύβριση του Τούρκου προέδρου μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.


«Δεν μπορώ να διαβάσω τις αναίσχυντες προσβολές εναντίον του προέδρου μας, κοκκινίζω», δήλωσε ο Bozdag. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η εξύβριση του ανώτατου άρχοντα του κράτους τιμωρείται με τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αλλά ο νόμος σπάνια εφαρμοζόταν στην πράξη πριν αναλάβει ο Ερντογάν πρόεδρος της χώρας.

Μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες της προεδρίας του άτομα κάθε ηλικίας και ιδιότητας, όπως μαθητές, δημοσιογράφοι, ακόμα και το είδωλο του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ, έχουν συρθεί στις δικαστικές αίθουσες με την κατηγορία «εξύβρισης» του Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 13χρονου μαθητή, του οποίου το σπίτι περικύκλωσαν τον Φεβρουάριο άντρες της αντιτρομοκρατικής επειδή είχαν πληροφορίες από «μυστικό μάρτυρα» πως το νεαρό αγόρι προσέβαλε τον πρόεδρο με σχετικό βίντεο που ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook.

Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι η «εξύβριση» του Τούρκου προέδρου απαγορεύεται, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και στον ιδιωτικό χώρο των πολιτών. Πρόσφατα, έγινε πρωτοσέλιδο στα ξένα μέσα η περίπτωση ενός 40χρονου Τούρκου που κατέθεσε μήνυση εναντίον της συζύγου του επειδή προσέβαλε τον πρόεδρο μέσα στην κατοικία του ζευγαριού. Ο 40χρονος, που έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, Ali D., δήλωσε πως ακόμα και ο πατέρας του να είχε προσβάλει «τον πρόεδρό μας που είναι καλός άνθρωπος και έχει κάνει καλό στην Τουρκία», θα του έκανε μήνυση!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ