2016-03-05 13:51:11
Φωτογραφία για ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΚΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Το μήνυμα ότι "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της" έστειλε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη σημερινή εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών "βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.". Η Σύνοδος αυτή είναι "εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται", παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί". "Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν", συνέχισε, και συμπλήρωσε : "Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋποθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν", ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου "να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν".


Παρ όλα αυτά, ένα νέο κίνδυνο αντιμετωπίζει η Ελλάδα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Ζώνης Σένγκεν έως το τέλος του χρόνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στον «οδικό χάρτη» η απόφαση για το ποιο Κράτος-Μέλος είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση αυτής της αίτησης ασύλου, θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια ευκαιρία ώστε να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου. 

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει την αξιολόγηση της για τη δυνατότητα επαναφοράς των μεταφορών του Δουβλίνου προς την Ελλάδα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως δημιουργούνται οι συνθήκες για την επιστροφή στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών καθώς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν στο έδαφός τους μόνο πρόσφυγες.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ