2016-03-11 20:52:15
Φωτογραφία για Τα ελληνικά claw back στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν προκληθεί από τις επιβαλλόμενες πολιτικές οριζόντιων περικοπών στην αγορά Φαρμάκου ζητάει με ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς στην Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Κοινοβουλίου μεταφέρει, μέσω της ερώτησης της, την ανησυχία για τις επιπτώσεις του διπλού μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) , αλλά και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) στη φαρμακευτική αγορά και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ειδικότερα.

Με τα τρία ερωτήματα που θέτει η κ. Καϊλή φαίνεται να αναζητεί την επίσημη (έγγραφη) τοποθέτηση της Επιτροπής γύρω από την αποτελεσματικότητα των claw back και rebate, ενώ διαφαίνεται να αμφισβητεί τον τρόπο εφαρμογής τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τονίζει πως στόχος της επιβολής των παραπάνω μέτρων ήταν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια γενικά ανελαστική ζήτηση φαρμάκων
. Αλλά, με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά υπονομεύονται «τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, και επίσης να πλήξει την προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, η κ. Καϊλή υπογραμμίζει πως αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση επέλεξε οριζόντιες περικοπές στα έξοδα, «που αθροιστικά ανήλθαν σε ποσοστό μείωσης 61%».

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής διερωτάται αν το διπλό claw back και τα rebate εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν είναι συμβατές με τους κανονισμού περί ανταγωνισμού και αν τελικά πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ή της τρόικα.

Η Επιτροπή αναμένεται να απαντήσει εντός 6 εβδομάδων.

Η ερώτηση:

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας — όπως είναι η μεταρρύθμιση του τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα μητρώα ασθενών, η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, κ.λπ. — που θα καθιστούσαν βιώσιμο το σύστημα υγείας και θα απέφεραν έσοδα στο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού. Αντί γι’ αυτό, αποφάσισε να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές στα έξοδα που αθροιστικά ανήλθαν σε ποσοστό μείωσης 61%.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια γενικά ανελαστική ζήτηση φαρμάκων, η κυβέρνηση προτίμησε να επιβάλει δύο διαφορετικούς μηχανισμούς ανάκτησης (claw-back) και πολλαπλές υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) στον φαρμακευτικό κλάδο της χώρας, με αποτέλεσμα να υπονομεύσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, και επίσης να πλήξει την προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτή η διπλή ανάκτηση, συνοδευόμενη από πολλαπλές υποχρεωτικές εκπτώσεις, εφαρμόζεται στον φαρμακευτικό κλάδο κάποιας άλλης χώρας εντός της ΕΕ;

Είναι συμβατή με τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς;

Ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και να επιβληθεί αντί αυτών ο επιζήμιος μηχανισμός διπλής ανάκτησης ή πρόκειται για μέτρο που επιβλήθηκε από την Τρόικα;
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ