2016-03-18 09:59:39
Φωτογραφία για Διαιωνίζεται το πελατειακό Κράτος και επί ΣΥΡΙΖΑ!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Το ομολογώ. Είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον όσον αφορά στο πελατειακό κράτος, που έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Φευ όμως πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», άλλαξαν πάλι τις διατάξεις στις αποσπάσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΣΥ, πλην των γιατρών. Διαιωνίζεται το πελατειακό Κράτος και επί ΣΥΡΙΖΑ Έχουμε και λέμε: Ενώ το παράλληλο πρόγραμμα (Ν. 4368) πέρασε στις 21-2-2015, χρειάστηκε να περάσουν μόλις 2 εβδομάδες, για να αλλάξουν ξανά οι σχετικές ρυθμίσεις με τον Ν. 4370, που δημοσιεύτηκε στις 7-3-2016.

Ο νόμος φέρει τον τίτλο: «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Όπως ήταν φυσικό πέρασαν απαρατήρητες οι νομοθετικές παρεμβάσεις, που αφορούν στην Υγεία. Ειδικότερα, ενώ με το παράλληλο πρόγραμμα καταργούνταν όλες οι διατάξεις για μετατάξεις εκτός από εκείνες του άρθρου 72 του ν. 3528/2007, με τον νέο νόμο εξαιρούνται και οι διατάξεις των άρθρων 69 και 70 του ίδιου νόμου καθώς και εκείνες που υπάρχουν στο άρθρο 71 του ν. 3918/2011.


Τι σημαίνει αυτό; Π.χ. το άρθρο 69 επιτρέπει μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Το άρθρο 70 επιτρέπει μετάταξη σε κενή θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας! Με άλλα λόγια, επανέρχεται η δυνατότητα οι ημέτεροι να μετακινούνται σε κενή θέση με πιο… ξεκούραστα καθήκοντα ή με καλύτερες αποδοχές!

Είναι κοινό μυστικό ότι τόσα χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ – συνήθως κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ – πέτυχαν να μετακινηθούν σε διοικητικές θέσεις. Η εκλογική πελατεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ… Πελατεία στην οποία κλείνει το μάτι με νόημα και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ακόμη, με το άρθρο 68 του νέου νόμου:

Προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία όταν έχουμε περίπτωση απόσπασης εργαζόμενου από μία Υγειονομική Περιφέρεια σε μία άλλη και υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους διοικητές των ΥΠΕ, τότε για την απόσπαση αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας. Δηλαδή, διαιωνίζεται το πελατειακό καθεστώς…

Τροποποιείται το άρθρο 50 του ν. 4368/2016, το οποίο προέβλεπε κατάργηση όλων των διατάξεων για αποσπάσεις, με εξαίρεση τις διατάξεις για τις συνυπηρετήσεις με ένστολο σύζυγο και τις συνυπηρετήσεις σε παραμεθόριο περιοχή και τις διατάξεις για λόγους υγείας. Η νέα διάταξη εξαιρεί και τις συνυπηρετήσεις με μη ένστολο σύζυγο και τις διατάξεις για αποσπάσεις σε παραμεθόριο περιοχή.

Οι ευθύνες

Φυσικά, η κυβέρνηση φέρει ευθύνη όπως και οι προηγούμενες στο βαθμό, που δεν κάθισε να ασχοληθεί σοβαρά με το πιεστικό αίτημα των μετατάξεων. Δηλαδή, να θεσπίσει ένα διαφανές σύστημα μετατάξεων με αντικειμενικά μόρια, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται μία ή δύο φορές το χρόνο.

Λύση υπάρχει και δεν είναι πολύπλοκη. Κάθε μετάταξη μπορεί να συνδέεται αυτομάτως με προκήρυξη της θέσης, που αδειάζει, ενώ η μετάταξη θα γίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της νέας πρόσληψης. Μόνον έτσι είναι δυνατόν αφενός να επιτευχθεί η κινητικότητα των νοσηλευτών με αδιάβλητο τρόπο και αφετέρου να γίνουν νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Τι έπραξε αντί όλων αυτών η κυβέρνηση; Το μόνο που έκανε είναι με το παράλληλο πρόγραμμα είναι να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τις μετατάξεις στους διοικητές των ΥΠΕ. Χωρίς να προβλέψει μία διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία! Δηλαδή, έκανε αποκέντρωση στα ρουσφέτια…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ