2016-03-19 16:01:43
Φωτογραφία για ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Δ. Αβραμόπουλος: Ισχυρή η συμφωνία, 

αλλά δεν αποτελεί μαγική λύση

Σύσκεψη με αντικείμενο το προσφυγικό έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους συναρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν πριν από λίγο υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.


Δ. Αβραμόπουλος: Ισχυρή η συμφωνία, αλλά δεν αποτελεί μαγική λύση

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθη χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί μαγική λύση, που θα λύσει το πρόβλημα αυτόματα». Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως οι προσπάθειες της Επιτροπής και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις έφεραν το θετικό αποτέλεσμα, καθώς οδήγησαν σε «μια ισχυρή συμφωνία που αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και δεσμεύει όλα τα μέρη σε ουσιαστική συνδρομή. Κλειδί της χθεσινής απόφασης είναι η εφαρμογή της που είναι άμεση», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «θα δοκιμασθεί η βούληση, η δυνατότητα και η ετοιμότητα όλων των μερών για την εφαρμογή της».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν όρισε χθες ήδη έναν επιχειρησιακό υπεύθυνο, ο οποίος ξεκίνησε να συντονίζει όλα τα κράτη- μέλη και ήδη η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ενημερώσει τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνδρομή τους σε προσωπικό και μέσα. «Σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφών. Παράλληλα, οι ρυθμοί της μετεγκατάστασης προσφύγων προς άλλα κράτη-μέλη επιταχύνονται σταθερά» αναφέρει στη δήλωσή του ο Έλληνας Επίτροπος επισημαίνοντας πως η Ευρώπη στο σύνολό της θα επιμερισθεί τις ευθύνες που αναλογούν σε όλα τα κράτη-μέλη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης της υπευθυνότητας και της δεσμευτικής για όλα τα κράτη Σύμβασης της Γενεύης.

Στόχος της απόφασης, καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος, είναι «να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών, να ανοίξουν νόμιμες οδοί προς την Ευρώπη εκείνων που χρήζουν και δικαιούνται προστασίας, να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία και οι εικόνες που βλέπουμε και που δεν πρέπει να ξαναδούμε στα ελληνικά νησιά, στον Πειραιά, στην Ειδομένη».

Από την άλλη πλευρά, αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στην Ειδομένη, την επομένη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή πως θα άνοιγε η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. «Ήρθαμε ως εδώ γιατί πιστεύαμε πως στην Ευρώπη θα βρούμε ελευθερία. Αντ' αυτού βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, χωρίς να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε τελικά ποτέ να φτάσουμε στον προορισμό μας» λέει ο 23χρονος Χάλεντ, από το Χαλέπι της Συρίας, που θέλει να πάει στη Γερμανία, να σπουδάσει και να ζήσει «μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι». Απογοητευμένος δηλώνει και ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, ο οποίος κάθε μέρα στήνεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και κρατώντας χαρτόνια με συνθήματα, προσπαθεί να στρέψει με τους συμπατριώτες του τα βλέμματα του κόσμου πάνω στο πρόβλημά τους. «Γλιτώσαμε από τον πόλεμο, με κάνετε όμως να εύχομαι να μην τα είχα καταφέρει» έγραφε ένα από τα πλακάτ του.

«Είμαι απογοητευμένη με την Ευρώπη. Περίμενα πως τα σύνορα θα ανοίξουν. Περίμενα πως η Μέρκελ θα κατάφερνε να μας απεγκλωβίσει» δηλώνει η Φάτιμα από τη Συρία. Εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες της στον ελληνικό λαό για την αγάπη με την οποία τούς έχει περιβάλλει. «Οι Έλληνες δίνουν και την ψυχή τους για εμάς. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε απ' αυτούς;».

Χθες, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων προσπάθησε να ξεσηκώσει και τους υπόλοιπους, πηγαίνοντας από σκηνή σε σκηνή, για να «περάσουν τον φράχτη», όπως έλεγαν, οργισμένοι από τα νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες. Απογοητευμένοι, ωστόσο, οι περισσότεροι, από τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν πάνω από 1.000 άτομα είχαν προσπαθήσει μάταια να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της πΓΔΜ, δεν τους ακολούθησαν.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ