2016-04-01 08:24:01
Φωτογραφία για Πάτρα: Κληρώνει για “hot spot” σε ΜΟΜΑ – πρώην στρατιωτικούς φούρνους στα Μποζαϊτικα και σκοπευτήριο στην Αρόη
Κάθε Δήμος της Αχαΐας και της υπόλοιπης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ένα τουλάχιστον μικρό ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού σε σχέση με τη νότια και Δυτική Ελλάδα.

Σε επίπεδο Αχαΐας το σενάριο θέλει στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, τη δημιουργία τριών ανοιχτών κέντρων ενώ σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες τις τελευταίες ώρες εξετάζεται σοβαρά ως προς την Πάτρα η τελική επιλογή να είναι αυτή της ΜΟΜΑ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται και η έκπληξη, με το μόνο σίγουρο σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα ,η μόνη ζώνη που έχει απορριφθεί να είναι η παραλιακή και κατ’ επέκταση τα κτίρια των παλαιών βιομηχανιών κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων.

Στο τραπέζι – αλλά σε δεύτερο πλάνο – υπάρχει πάντα και η εναλλακτική περίπτωση του οικοπέδου στο οποίο λειτουργούσαν οι στρατιωτικοί φούρνοι κοντά στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος» και αυτή του Σκοπευτηρίου στην Αρόη.


Να σημειωθεί, πως με αντικείμενο την στήριξη της επιλογής για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο της ΜΟΜΑ, πριν από δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε σε κομματικό επίπεδο κίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, η οποία ωστόσο συνοδεύτηκε και από αντιδράσεις μελών του κόμματος, τα οποία δραστηριοποιούνται πολιτικά και κοινωνικά στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα.

Το χρώμα του… χρήματος

Εκτός από την οριστική επιλογή των χώρων – θα γίνει το αργότερο μέχρι της προσεχή Δευτέρα είτε με, είτε χωρίς προτάσεις από τους Δημάρχους - όπου θα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας  , η κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκάθαρο και το πλάνο σε ότι αφορά στη διαχείριση των κονδυλίων.

Παρόλο που οι τοπικο-αυτοδιοικητικοί θέτουν ως προαπαιτούμενο να ξεκαθαρίσει η πολιτεία ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των κονδυλίων, προτάσσοντας το αίτημα να δοθούν αυτά στους δήμους όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα, η απόφαση προβλέπει πως εκτός από μικροποσά τα οποία θα αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων και την καθαριότητα, το σύνολο σχεδόν των κονδυλίων να πηγαίνουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα κληθούν να τα διαχειριστούν.

Στην Πάτρα και την ευρύτερη αυτής περιοχή, πλην μιας ή δύο εξαιρέσεων δεν υπάρχουν Μ.Κ.Ο., ενώ από πλευράς Δήμων, αιρετής περιφέρειας και άλλων εμπλεκομένων φορέων, μπαίνει επιτακτικά το θέμα της αποβολής πολλών από αυτές τις οργανώσεις που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί σε Ειδομένη και νησιά του Αιγαίου και οι οποίες είναι ύποπτες και εμπλέκονται σε παιχνίδια ακόμα και κατασκοπείας.

Ωστόσο ανεξάρτητα του αν θα γίνει ή όχι «ξεσκαρτάρισμα» ,  το μόνο σίγουρο είναι, πως ένα ποσό το οποίο συνολικά θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ, μόνο για τη διαχείριση των κέντρων στην Αχαΐα – εάν πρόκειται για φιλοξενία συνολικά 1000 προσφύγων σε αυτά – θα πάει μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθείας στα «ταμεία» των Μ.Κ.Ο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ