2016-04-04 19:20:25
Φωτογραφία για Έρχονται μέτρα διαφάνειας για τις σχέσεις γιατρών-φαρμακευτικών! Όλες οι λεπτομέρειες
Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report.gr

Στο φως της δημοσιότητας θα βρεθούν πολύ σύντομα όλα τα στοιχεία των γιατρών αλλά και των επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες και λαμβάνουν δώρα ή αμοιβές.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ήδη τη διευκρινιστική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων των γιατρών που σχετίζονται μεφαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

Η απόφαση θα αφορά στη δημοσιοποίηση όλων των προσωπικών στοιχείων τωνγιατρών αλλά και των επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με τιςφαρμακοβιομηχανίες είτε συμβουλευτικά σε προγράμματα, είτε μέσω συνεδρίων.


Ο νόμος είχε ψηφιστεί στο παρελθόν έπειτα από πρωτοβουλία της ίδιας τηςφαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δημοσιοποίησης και Διαφάνειας.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ σχετική σύσκεψη για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης των ονομάτων χωρίς η διαδικασία να σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα.

Τι αλλάζει

Με βάση το νόμο, τα ονόματα όσων λαμβάνουν αμοιβή με οποιονδήποτε τρόπο από φαρμακευτικές εταιρείες, θα δημοσιεύονται τόσο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και του ΕΟΦ.

Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες μέσω του διαδικτύου προκειμένου να βλέπουν ποιος συνεργάζεται με ποια εταιρεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συμμετέχοντα γιατρού για να δημοσιευτεί το όνομά του, διαφορετικά οιδραστηριότητές του θα δημοσιοποιούνται σε έναν γενικό κατάλογο χωρίς λεπτομέρειες. Αυτό τουλάχιστον σε ότι αφορά στα στοιχεία που θα δημοσιοποιεί οΣΦΕΕ.

Να σημειωθεί ότι έως το καλοκαίρι ο ΣΦΕΕ θα πρέπει να έχει υιοθετήσει πλήρως τον Κώδικα Δημοσιοποίησης ώστε να προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά τα πράγματα στον ΕΟΦ θα είναι πιο αυστηρά. Όποιος θα θέλει να συνεργαστεί με φαρμακευτική εταιρεία το όνομά του θα πρέπει απαραιτήτως να δημοσιοποιείται, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, διαφορετικά θαμπλοκάρεται η συνεργασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να προωθήσει άμεσα τη ρύθμιση παρά τις πιέσεις που δέχεται για το αντίθετο από διάφορους ιατρικούς κύκλους.

Έτσι για να συμμετάσχει ένας γιατρός σε έναν συνέδριο θα πρέπει να γνωρίζει ότι το όνομά του θα δημοσιοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί στο ίντερνετ.

Ήδη πάντως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πιο στενό το πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και φαρμακευτικών εταιριών καθώς ο ΕΟΦ έχει θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Διαβάστε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ μόνο μερικούς από τους περιορισμούς που έχει θέσει ο ΕΟΦ για τη φιλοξενία των γιατρών σε συνέδρια: «Στα συνέδρια οι γιατροί χωρίς χλιδή αλλά με χορηγό! Τι αλλάζει ο ΕΟΦ στα ξενοδοχεία»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιοποιήσει τη λεπτομερή απόφασή του για τον κώδικα δημοσιοποίησης που θα πρέπει να διέπει τη συνεργασία γιατρών-φαρμακευτικών.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ