2016-04-05 10:23:00
Φωτογραφία για Welt: Θα υποχωρήσει η Μέρκελ στις απαιτήσεις του ΔΝΤ;
Τι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα για το κλίμα που διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τα Wikileaks.

«Στις αρχές του χρόνου, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου ανέφερε: “Το ερχόμενο καλοκαίρι, θα έρθει πάλι η ώρα”, εννοώντας πως η ελληνική

κρίση θα επιστρέψει», αναφέρει σε δημοσίευμά της για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως σημειώνει η Welt, μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών των αξιωματούχων του ΔΝΤ από το Wikileaks, τα κύματα θυμού άρχισαν να φουσκώνουν στην Αθήνα, ως εάν να χρειαζόταν κανείς αυτή τη δημοσιοποίηση για να μάθει τις θέσεις του Ταμείου.

Το Ταμείο θα πρέπει τώρα να δηλώσει εάν θέλει να βάλει τη χώρα σε μια  κατάσταση που θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία.

Πρόκειται ίσως κίνηση πολιτικής τακτικής από τους Έλληνες προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ταμείο για να υποχωρήσει, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: Και τούτο διότι οι υποκλαπείσες συνομιλίες δεν αποκαλύπτουν κάτι που δεν ήταν ήδη γνωστό, εκτός ίσως από μια συνειδητοποίηση:


Ότι το Ταμείο θεωρεί πως η Αθήνα δεν είναι σε οικονομικά και πολιτικά σε θέση να εφαρμόσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να σηκώσει μόνη της το βάρος του χρέους της.

Συνεπώς, οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση εάν θέλουν να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η κ. Λαγκάρντ έχει πει κατ'επανάληψη στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ συναινεί στη μείωση των στόχων για τα δημοσιονομικά, ώστε αυτοί να είναι ρεαλιστικοί, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται από το γεγονός ότι η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι πως μια ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει μόνο εφόσον είναι απαραίτητη, μια διατύπωση που είναι τόσο ελαστική όσο μια τσίχλα.

Προσφάτως μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο να γίνει κάτι τέτοιο.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

Όπως αναφέρει η Welt, για ακόμη μία φορά όλες οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα των συνομιλιών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχουν εκπνεύσει. Στο Βερολίνο, εδώ και καιρό, η επικρατούσα άποψη ανέφερε πως οι συνομιλίες δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη.

Στις Βρυξέλλες ωστόσο ανέμεναν ένα πιο αργό ρυθμό συνομιλιών. «Δεν θα μας εξέπληττε αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία πριν τον Ιούλιο» έλεγε προς το Βερολίνο. «Οι Έλληνες προχωρούσαν στις μεταρρυθμίσεις όταν δεν υπήρχαν χρήματα και δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική» έλεγαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη Welt.

Από τη μεριά του του ΔΝΤ πίστευε πως το Βερολίνο θα συμφωνήσει εν τέλει στους όρους που έθετε το Ταμείο καθώς θα ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα δεδομένης και της προσφυγικής κρίσης.

Στην Ουάσινγκτον περίμεναν μάλιστα ότι η Μέρκελ θα ήταν πιο ελαστική στο ενδεχόμενο ενός κουρέματος από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Η Μέρκελ θα πρέπει να συμβιβαστεί

Σύμφωνα με τη Welt, η Μέρκελ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Η Μέρκελ θα πρέπει να συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη Λαγκάρντ.

Ένα πράγμα είναι ωστόσο ξεκάθαρο σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί μια φρόνιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, για τους επενδυτές η Αθήνα δεν κατάφερε ούτε αυτή τη χρονιά να οικοδομήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την υγεία της χώρας. Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ