2016-04-13 00:22:53
Φωτογραφία για Όλες οι πληροφορίες για τις νέες συμβάσεις σε φύλαξη & καθαριότητα
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - Virus.com.gr

«Καθαρίζει» σιγά σιγά το τοπίο για τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας αναφορικά με τις νέες συμβάσεις στις βοηθητικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων κι εν γένει των κτιρίων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4368/2016, οι προαναφερόμενοι Φορείς δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα και συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για τη φύλαξη, με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις προαναφερόμενες υπηρεσίες (εδώ). Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να είναι είτε ατομικές είτε εταιρικές και η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψή τους ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Διοίκηση του Φορέα, διευκρινίζει ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος με δύο νέες εγκυκλίους δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των υπηρεσιών και των εργαζομένων για το νέο καθεστώς.


Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία:

ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κόστος σύμβασης

Οι ασφαλιστικές εισφορές καθορίζονται σε μηνιαία βάση για κάθε ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που θα λάμβανε ένας μόνιμος υπάλληλος καθαριότητας κατηγορίας ΥΕ στον ίδιο φορέα, με βάσει το ενιαίο μισθολόγιο, λαμβανομένων υπόψη όλων των επιδομάτων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Διευκρινίζεται, όμως, πως στην συμφωνηθείσα μηνιαία αμοιβή δεν περιλαμβάνονται και δεν παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οι οποίες και υπολογίζονται ως ποσοστό (ανάλογα με το πακέτο κάλυψης) επιπλέον στο ανωτέρω ποσό, ενώ οι κρατήσεις εισφορών ασφαλισμένου (εργατικές) παρακρατούνται ως ποσοστό, δηλαδή αφαιρούνται, από την ως άνω μηνιαία αμοιβή. Επίσης, από την προαναφερόμενη μηνιαία αμοιβή αφαιρούνται και οι λοιπές κρατήσεις (φόρων κτλ.). Ανάλογα με το αντικείμενο καθαρισμού που αναλαμβάνει κάθε φυσικό πρόσωπο υπάγεται και σε αντίστοιχο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης.

ΚΟΙΣΠΕ

Εποπτευόμενοι Φορείς που έχουν δεχθεί αιτήσεις για σύναψη συμβάσεων με Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) που απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), οφείλουν να συνάπτουν κατά προτεραιότητα τις συγκεκριμένες συμβάσεις, εφόσον ικανοποιούνται εμπρόθεσμα οι ανάγκες για καθαρισμό των κτιρίων τους.

Διάρκεια σύμβασης μίσθωσης έργου

Πέρα από τις ανάγκες καθαριότητας, οι Φορείς οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη για τον καθορισμό του χρονικού πλαισίου καθορισμού του έργου και ζητήματα ή ανάγκες που αφορούν στο πρόσωπο του αντισυμβαλλομένου, όπως ανάπαυσης, υγείας, εκτάκτων αναγκών κλπ..

ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Κόστος συμβάσεων

Το κόστος καθορίζεται σε μηνιαία βάση, ως χρηματική αντιπαροχή για κάθε σύμβαση παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που θα λάμβανε ένας μόνιμος υπάλληλος φύλαξης αντίστοιχης κατηγορίας στον ίδιο φορέα, κατά το ισχύον ενιαίο μισθολόγιο, λαμβανομένων υπόψη όλων των επιδομάτων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Η παραπάνω χρηματική αντιπαροχή, βάσει των ως άνω μικτών μηνιαίων αποδοχών, πρέπει υποχρεωτικά να διαμορφώνεται αναλογικά προς το χρονικό πλαίσιο (ωράριο) ημερήσιας παροχής του έργου (8ωρο ή 4ωρο ή 5ωρο κ.α.) και να καταβάλλεται στο τέλος εκάστου μήνα προς τον αντισυμβαλλόμενο/η.

Επισημαίνεται, όμως, πως στη μηνιαία αμοιβή δεν περιλαμβάνονται και δεν παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες και υπολογίζονται ως ποσοστό (ανάλογα με το πακέτο κάλυψης) επιπλέον στο ανωτέρω ποσό, ενώ οι κρατήσεις εισφορών ασφαλισμένου (εργατικές) παρακρατούνται ως ποσοστό, δηλ. αφαιρούνται από την ως άνω μηνιαία αμοιβή. Επίσης, από την προαναφερόμενη μηνιαία αμοιβή αφαιρούνται και οι λοιπές κρατήσεις (φόρων κτλ.). Διευκρινίζεται πως για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν ισχύει η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αλλά τα πρόσωπα που συνάπτουν τις συμβάσεις αυτές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς τα παραπάνω πρόσωπα δεν εκδίδουν για την αμοιβή τους Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

Προφανώς, το κόστος των συμβάσεων θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού των φορέων και να μην υπερβαίνει το συνολικό κόστος που συνεπαγόταν η σύμβαση παροχής υπηρεσιών φύλαξης του προϋφιστάμενου αναδόχου-νομικού προσώπου, για τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Διάρκεια σύμβασης παροχής υπηρεσιών

Αυτή θα παρέχεται σε 8ωρο ή 4ωρο ή 5ωρο κ.α. ημερησίως, ώστε να καλύπτονται όλες οι εν γένει ανάγκες φύλαξης του νομικού προσώπου. Για τον καθορισμό του χρονικού πλαισίου θα λαμβάνεται υπόψη ο ήδη υφιστάμενος προγραμματισμός του νομικού προσώπου σε ώρες, ημέρες, πρόσωπα και τμήματα φύλαξης των κτιρίων του. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, λαμβάνονται υπόψη και ανάγκες ή ζητήματα που αφορούν στο πρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου, όπως υγείας, ανάπαυσης, εκτάκτων αναγκών κλπ. Οι συμβάσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ανώτατο χρονικό όριο που θέτει ο νόμος στο εδ.α’ του άρθρου 97 του ν.4368/2016 (έως 31-12-2017).

Για αναλυτικές πληροφορίες και για Πρότυπα των δύο συμβάσεων, δείτε τις εγκυκλίους που επισυνάπτονται :

ΦΥΛΑΞΗ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ