2016-04-17 15:54:00
Φωτογραφία για Μεγάλη αύξηση των δαπανών Υγείας τα επόμενα 25 χρόνια σε πλούσιες και φτωχές χώρες
Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ σε πληρωμές των πολιτών από την τσέπη τους για την Υγεία, με πρώτη χώρα τη Χιλή IATRONET.GR

Αυξητική τάση θα έχουν οι δαπάνες Υγείας έως το 2040. Η αύξηση θα είναι σημαντική στις αναπτυσσόμενες χώρες και πολύ μικρότερη στις αναπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 18,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (16,2 δισ. ευρώ).

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Lancet”, με τίτλο “Εθνική δαπάνη Υγείας σε 184 χώρες μεταξύ 2013 και 2040”.

Στην έκθεση συγκρίνονται οι τάσεις μεταξύ χωρών με χαμηλό, μέσο και υψηλό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). Συγκρίνονται, επίσης, οι τάσεις ως προς τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η συγγραφική ομάδα εκτιμά ότι στο μέλλον θα διατίθενται όλο και περισσότεροι πόροι για τη χρηματοδότηση της Υγείας, με το μέσο ποσοστό να κυμαίνεται κοντά στο 9% του ΑΕΠ.


Οι χώρες με υψηλό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα δαπανούν 9.019 δολάρια κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με τα 1.935 δολάρια στις χώρες με μεσαίο ΑΕΠ, 507 δολάρια στις χώρες με μικρομεσαίο ΑΕΠ και 164 δολάρια στις φτωχές.

Οι ειδικοί αναμένουν διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων χωρών, εξαιτίας της μικρότερης κρατικής χρηματοδότησης στις συγκεκριμένες χώρες. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών θα πληρώνουν από την τσέπη τους όλο και περισσότερα για την υγεία τους.

Έως το έτος 2014, το 51,4% των δαπανών Υγείας στη νότια Ασία θα καλύπτεται από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 11,4% στη δυτική Ευρώπη, 28,6% στη Λατινική Αμερική και 31,3% στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα εμφανίζει χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής και όχι ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χρηματοδότηση της Υγείας.

Η χώρα μας διαθέτει στην Υγεία το 9,2% του ΑΕΠ. Το ποσοστό είναι κοντά στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αλλά το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι, όμως, αυτό που δίνει τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά.

Τα ξένα προς το ευρωπαϊκό μοντέλο χαρακτηριστικά προκύπτουν από τη διάρθρωση της χρηματοδότησης:

Η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στη συνολική δαπάνη Υγείας είναι 25%, με το μεγαλύτερο ποσό να καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία (40%).

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους τεράστια ποσά (31% του συνόλου της δαπάνης), στα οποία περιλαμβάνονται και οι “άτυπες πληρωμές” (φακελάκι).

Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις 19%, με το κράτος και την ασφάλιση να καλύπτουν το 73% του συνόλου της δαπάνης.

Πληρωμές

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ σε πληρωμές των πολιτών από την τσέπη, με πρώτη χώρα τη Χιλή (33% ιδιωτικές δαπάνες, έναντι 31% της χώρας μας).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντυπωσιακά χαμηλότερα, με τους πολίτες να πληρώνουν ελάχιστα για την περίθαλψή τους.

Οι Γάλλοι πληρώνουν από την τσέπη τους μόλις το 7% του συνολικού ποσού που δαπανάται στην Υγεία. Πολύ χαμηλό είναι και το ποσοστό της Γερμανίας (13%), ακόμη και της Τουρκίας (17%).

Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από την Ελλάδα είναι το ποσοστό ιδιωτικών δαπανών και στις αποκαλούμενες χώρες του “ευρωπαϊκού νότου”.

Στην Πορτογαλία, οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 27% των συνολικών, στην Ισπανία 24% και στην Ιταλία 22%.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ