2016-04-24 22:53:14
Φωτογραφία για Τα δολάρια «σβήνουν» έχθρες
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται το θέρετρο της Αττάλειας μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 81,14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015. Μόλις 2.427 Ρώσοι πήγαν φέτος για διακοπές στην περιοχή.

Για την τουρκική οικονομία οι εισροές τουριστικού συναλλάγματος είναι καίρια σημασίας και το γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα είναι φέτος σημαντικά λιγότεροι είναι σημαντικός λόγος για να σημάνει συναγερμός στην τουρκική κυβέρνηση.

Η τουρκική τουριστική βιομηχανία κατέγραψε μείωση των τουριστών κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και αυτό ανάγκασε τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου να ανακοινώσει επιδοτήσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τη δραστική μείωση, κυρίως Ρώσων τουριστών.

Επιπλέον, το τουρκικό κράτος δεσμεύθηκε ότι θα διευκολύνει τα τουριστικά γραφεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εκκρεμείς οικονομικές τους υποχρεώσεις, έναντι του τουρκικού δημοσίου.


Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τελικά η οικονομική αιμορραγία θα κατεβάσει το θερμόμετρο στην ρωσοτουρκική ένταση.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας για την Τουρκία, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία στην κατασκευαστική αγορά και όχι μόνο. Παράλληλα οι ρωσικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2014, αποτελούν περίπου το 10% των εισαγωγών της Τουρκίας, ενώ το 4% των εξαγωγών αγαθών της Τουρκίας, κυρίως υφάσματα και τρόφιμα, αξίας 6 δισ. δολαρίων, κατέληξαν στη Ρωσία.

Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που σίγουρα δίνει ισχυρό κίνητρο για μια διευθέτηση. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται χλιαρές σε ενδεχόμενες στρατιωτικές περιπέτειες στις οποίες θέλει να εμπλακεί η Τουρκία, τότε δεν έχουν άδικο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ρωσοτουρκική ένταση βαίνει προς εκτόνωση.

Άλλωστε, παρατηρούν ότι ακόμα και στην κορύφωση της έντασης, η Gazprom διατήρησε τη δέσμευσή της για συνέχιση του έργου για τον τουρκικό αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα μπορούσε να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Αυτό από μόνο του, εκτιμούν, είναι μία ένδειξη ότι κανείς δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί μέχρι να σπάσει.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία άμεση διευθέτηση μπορεί να είναι οι «προσωπικές πολιτικές». Δηλαδή, η κεντρική λειτουργία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Τουρκία και στη Ρωσία. Κοντολογίς, οι προσωπικές προτεραιότητες τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα και περιμένει την Άγκυρα να κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης. Πάντως, οποιαδήποτε προσέγγιση προϋποθέτει, σύμφωνα με διπλωμάτες, μια σειρά από συμβιβαστικές κινήσεις και αρκετά φιλική ρητορική.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ