2016-06-04 09:51:02
Φωτογραφία για ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ VD
Το μέτωπο που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας με τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους διευρύνεται με τους καθηγητές και τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Χθες, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, Νίκος Φίλης και Σία Αναγνωστοπούλου είχαν επαφές με τις ηγεσίες της ΟΛΜΕ και των ΤΕΙ για να τους ανακοινώσει τα σχέδια για την επόμενη χρονιά, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Έτσι, με το διαχωρισμό των μαθημάτων σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα» και την περιγραφική αξιολόγηση στα σχολεία αντί των βαθμών ξεκινά ταχύτατα το υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής υπό τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο. Μεταξύ των αλλαγών που ανακοινώθηκαν, είναι η περικοπή κατά μία ώρα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο. Επίσης, από την ερχόμενη χρονιά μειώνεται η ύλη στα σχολεία και καταργείται πιλοτικά σε συγκεκριμένα γυμνάσια της χώρας, η βαθμολογία! Έτσι αντί των βαθμών, οι μαθητές των γυμνασίων θα χαρακτηρίζονται πλέον ως «σχεδόν καλός», «καλός», «πολύ καλός» ή «άριστος». Ακόμα, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι ώρες διδασκαλίας στα Γυμνάσια γίνονται 32 από 35 την εβδομάδα, ενώ θα περικοπεί μεγάλο μέρος της διδακτέας και εξεταστέας ύλης στα σχολεία της χώρας.


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να τοποθετηθεί επισήμως την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από τον γραμματέα της ΟΛΜΕ, κ. Νικ. Παπαχρήστο, ο οποίος τονίζει ότι: «Όλες οι ρυθμίσεις δεν στοχεύουν σε ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά αποφασίσθηκαν χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια με μόνη τη λογιστική στόχευση».

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών που σχεδιάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά στο γυμνάσιο:

Χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνουΑύξηση του χρόνου που θα διατίθεται για τη διδασκαλία (λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου)Περιορισμός των μαθημάτων τα οποία θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του ΙουνίουΠαιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών/τριών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά τρεις ώρεςΠιλοτική εφαρμογή (σε συγκεκριμένο αριθμό γυμνασίων) της περιγραφικής αξιολόγησης, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητικήΕξορθολογισμός της διδακτέας ύληςΛελογισμένη διεύρυνση των δεύτερων αναθέσεων ορισμένων κλάδων».Τέλος, το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας τις προτάσεις για αλλαγές που παρουσίασε ο τομέας Παιδείας της Ν.Δ., επιτέθηκε στον αρχηγό του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο». «Η Ν.Δ. προτείνει ''έναν ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου που θα προσιδιάζει στον τύπο σχολείου ΕΑΕΠ'' ή ''τη μείωση της διδακτέας ύλης'' χωρίς να διευκρινίζει σε τι διαφέρει η πρότασή της από αυτή της κυβέρνησης» λέει το υπουργείο. Άρα, ποιος θέλει να δικαιολογήσει το «σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του»;

Την ίδια στιγμή, τα πυρά των ΤΕΙ συγκέντρωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία χθες βρέθηκε σε σύνοδο των προέδρων τους. Στο στόχαστρο των ΤΕΙ είναι οι αλλαγές που θα προωθηθούν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ όπως προκύπτουν από την έκθεση στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, η οποία επισημαίνει ότι: «Τμήματα δεν αντέχουν σε κανένα είδος αξιολόγησης», με τα ΤΕΙ να είναι σε δύσκολη θέση καθώς πολλά τμήματα κινδυνεύουν να καταργηθούν. Η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσίασε τριετές πρόγραμμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, βάσει του οποίου 5.583 νέοι κάτοχοι διδακτορικού, θα μπορούν να κάνουν αυτόνομη διδασκαλία στα 432 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ. «Η πρόσκληση, που έρχεται μετά την πίστωση 500 θέσεων μονίμων διδασκόντων στα ιδρύματα, θα αναζωογονήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποτρέψει τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», είπε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ