2016-06-14 07:07:22
Φωτογραφία για Το μακελειό στις ΗΠΑ θα βγαλει νέο Πρόεδρο τον Τράμπ;
Τρομοκρατία, οπλοκατοχή, δικαιώματα ομοφυλοφίλων, ρητορική μίσους. Το μακελειό, στο gay bar του Ορλάντο, η φονικότερη επίθεση με μαζικό πυροβολισμό στην ιστορία των... ΗΠΑ έχει επαναφέρει στο προσκήνιο όλα όσα πληγώνουν την Αμερική.

Η επίθεση γίνεται «όπλο» στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ που ετοιμάζεται για την μητέρα των μαχών, τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, που στηρίζεται από τα λόμπι της οπλοκατοχής και μισεί μουσουλμάνους του ομοφυλόφιλους υποστηρίζει πως το μακελειό στο Ορλάντο τον «δικαιώνει» στις αναφορές του για τους μουσουλμάνους και καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί «επειδή αρνείται ακόμη και να προφέρει τις λέξεις ριζοσπαστικό Ισλάμ». «Θα προφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα επιτέλους τις λέξεις “ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία”; Εάν όχι, θα πρέπει αμέσως να παραιτηθεί» ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter. Για τον ίδιο λόγο «θα έπρεπε να παραιτηθεί και η Χίλαρι Κλίντον» ανέφερε στη συνέχεια ο Τραμπ απηχώντας τις απόψεις πολλών Αμερικανών.


Προηγούμενως, όπως ενδεικτικά αναφέρει το Associated Press, ο Τραμπ είχε περάσει την πρώτη ημέρα μετά την επίθεση «συγχαίροντας τον εαυτό του επειδή υποτίθεται ότι είχε προβλέψει κι άλλες ισλαμιστικές επιθέσεις στις ΗΠΑ» -ενώ επανέφερε συνεχώς την θέση του για επ’ αόριστον μπλόκο σε μουσουλμάνους. Ανέφερε δε πως θα «αλλάξει το κέντρο βάρους των ομιλιών του» στις επόμενες ημέρες, και θα επικεντρωθεί, αντί για επιθέσεις στην Κλίντον, «σε αυτήν την τρομοκρατική πράξη, τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια».

Απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους

Ήταν μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο, με θύματα 14 ανθρώπους, όταν ο Τραμπ εξήγγειλε την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επανέλαβε χθες την πρόταση του, μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Ορλάντο. “ Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο, είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη κι αναποτελεσματική. Το ανακοίνωσα και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είναι μια σκληρή απάντηση,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Σε ανακοίνωσή του, αργά χθες το βράδυ, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προχώρησε ακόμη περισσότερο, υπονοώντας ότι η επίθεση στο Ορλάντο είναι έργο ενός “ακραίου Ισλαμιστή τρομοκράτη.” Το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την άμεση διασύνδεση της αναφερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης με την επίθεση στο κλαμπ. Ο δράστης Ομάρ Ματίν, είχε γεννηθεί στη Φλόριντα, ενώ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών. Ο 29χρονος κάλεσε το νούμερο αστυνομικής κλήσης στις ΗΠΑ (911) την Κυριακή το πρωί, για ν’ ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας.

Ένας Κουβανός που ψηφίζει Τραμπ

Ένας υποστηρικτής του Τραμπ με μεγάφωνα έπαιζε τις ομιλίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, έξω από το σπίτι των γονιών του Ματίν στη Φλόριντα. “Είμαι Κουβανός και γίνομαι Αμερικανός πολίτης στις 6 Ιουλίου. Θα ψηφίσω για πρώτη φορά στις αμερικανικές εκλογές και θα ψηφίσω τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ο 36χρονος Αρίσλεϊ Τραβιέσο που ζει κι εργάζεται στις ΗΠΑ. Ο Τραβιέσο τονίζει ότι υποστηρίζει τον Τραμπ, επειδή βλέπει ότι το πρόβλημα είναι η ισλαμική τρομοκρατία, εξηγώντας ότι ο ίδιος το λέει συνέχεια.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την άρνησή του ν’ αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της θρησκείας του Ισλάμ. “Στο σημερινό του σχόλιο, ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε ν’ αναφερθεί στο “Ακραίο Ισλάμ” Γι’ αυτό και μόνο το λόγο, θα πρέπει να παραιτηθεί,” δήλωσε ο Τραμπ για να συνεχίσει: “Εάν η Χίλαρι Κλίντον μετά από αυτή την επίθεση κι αυτή δεν εναφερθεί στο “Ακραίο Ισλάμ” θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Συστήματα ασφάλειας Η αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο αποδεικνύει γι ακόμη μία φορά τα “κενά” στα συστήματα ασφάλειας τα οποία εκ της φύσης και των περιορισμών των αστυνομικών μέτρων που εφαρμόζονται είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Το ουσιαστικό πρόβλημα για τις υπηρεσίες ασφάλειας παρά τη διαστημική εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής εντοπίζεται στη διαχείριση του όγκου των πληροφοριών τόσο για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όσο και για νέους πιθανούς τρομοκράτες.

Ένα άλλο ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος για τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, είναι η λογική του “ασύνταχτου στρατού” που λειτουργεί ενισχυστικά για τον ασύμμετρο χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής. Οι τρομοκράτες δηλαδή που πραγματοποιούν τις αιματηρές επιθέσεις δε συνδέονται κατ’ ανάγκη με τα κέντρα λήψης αποφάσεων των τζιχαντιστών, αλλά μπορεί ένα μήνυμα ή ένα κάλεσμα σε ένοπλη δράση να τους κινητοποιήσει για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύει την “πολλαπλότητα δράσης” της σύγχρονης τρομοκρατικής απειλής και την καθιστά δύσκολα προβλέψιμη.

Επιθετική ρητορική ή ψυχραιμία;

Σε πολιτικό επίπεδο, η άσκηση της τραγικής βίας στο Ορλάντο επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει την κριτική του έναντι των μεταναστών και των μουσουλμάνων, κερδίζοντας δωρεάν προβολή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και διαρκή παρουσία στο διαδίκτυο. Από την άλλη μεριά, η άσκηση της επιθετικής ρητορικής του, μεγαλώνει το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις του, αλλά και την πολιτική διείσδυσή του, στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, αλλά και συντηρεί την αγωνία ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για την τύχη της προεκλογικής του εκστρατείας, στις 8 Νοεμβρίου. Η επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο Τραμπ τον αναγκάζει ν’ αλλάξει την ατζέντα της σημερινής προεκλογικής ομιλίας του που προέβλεπε στοχευμένη ομιλία για τη Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον και να στραφεί προς τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, που δεν αποτελούν το δυνατό του σημείο.

Από την άλλη μεριά, οι προσεκτικές τοποθετήσεις τόσο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και τις Χίλαρι Κλίντον, έχουν πολιτικό περιεχόμενο ως προς την άσκηση της εξουσίας, ενώ στοχεύουν στο να μεταφέρουν μία αίσθηση ψυχραιμίας στο εκλογικό σώμα. Το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον γνωρίζει καλά ότι η ψυχραιμία αποτελεί “κρίσιμο μέγεθος” σε μια εκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι διακρίνουν τη διαφορά της ρητορικής στο πλαίσιο της γενικότερης λογικής του “συστήματος” και του “αντισυστήματος.”

Ο ξένος Τύπος, την επομένη της επίθεσης σχολιάζει το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γερμανικής Neue Rhein Zeitung που επισημαίνει: «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέπει να πωλούνται όπλα, όπως πωλούνται τα κιβώτια με τις μπύρες. Αυτή η τρομοκρατία είναι 100% τοπικής προέλευσης…Μόνο μια μειοψηφία είναι πρόθυμη να καταπολεμήσει αυτή την επιδημία. Μετά από την τραγωδία στο Ορλάντο, αυτή η αμέλεια μοιάζει σχεδόν σαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το ισχυρότερο λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η NRA (National Rifle Association, Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής) τάσσεται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο μεγιστάνας υπόσχεται πως θα την αντιμετωπίσει ευνοϊκά. Ο Τραμπ κατηγορεί την Χίλαρι Κλίντον πως θέλει να καταργήσει τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Ο δισεκατομμυριούχος αντιτίθεται στη δημιουργία ζωνών όπου θα απαγορεύεται η οπλοκατοχή και δεσμεύεται να προασπίσει το δικαίωμα των πολιτών των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα.

O αριθμός των όπλων που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί από το 2008. O Μπαράκ Ομπάμα καταγγέλλει πως το λόμπι των όπλων ελέγχει το Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της προεδρίας του.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ