2016-06-17 19:25:06
Φωτογραφία για Προς “ναυάγιο” η Διαπραγμάτευση – Στον «αέρα» πάροχοι & ασφαλισμένοι;
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Όλο και πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς γιατρούς – και όχι μόνο – οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουλίου, εφόσον η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους παρόχους ιδιωτικής υγείας δεν αρχίσει σύντομα να αποδίδει «καρπούς».

Δυστυχώς το κλίμα που επικράτησε καθόλη της διάρκεια της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου στην αρμόδια Επιτροπή, μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει, αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να μην λείπουν ο εκνευρισμός και οι «εκρήξεις» αγανάκτησης τόσο από τους μεν όσο κι από τους δε.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Virus άτομο που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ουσιαστικά όλα τα ζητήματα που έχουν συζητηθεί παραμένουν ανοιχτά, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει μπει καν προς συζήτηση το θέμα των επισκέψεων των κλινικών γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφορούν κυρίως στο χρόνο πληρωμής των παρόχων, στην προσαρμογή των όρων της σύμβασης ανάλογα με τους εκάστοτε δημοσιονομικούς στόχους, στην επαναδιαπραγμάτευση των τιμών σε τακτά χρονικά διαστήματα και στην αμοιβή των παρόχων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων που θα καθορίζονται από τον ίδιο τον Οργανισμό
. Την ήδη «φορτισμένη ατμόσφαιρα» δυναμίτισε, στο μεταξύ, η παρουσία στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο θεωρήθηκε ότι αποτελεί ασυμβίβαστο.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Virus (εδώ) ότι είναι πλέον πολύ πιθανό η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε «ναυάγιο», με αποτέλεσμα οι πάροχοι να βρεθούν ξανά μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας παράτασης της ισχύουσας σύμβασης, την 6ηστη σειρά. Προς αυτή την πιθανότητα κλείνει και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος δηλώνει: «Κατά την άποψή μου, πρόκειται για παρελκυστική τακτική για την οποία έχει μεγάλη ευθύνη η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθούμε ξανά σε νέα παράταση των συμβάσεων, για να υπάρχει η στοιχειώδης περίθαλψη των πολιτών, με όρους που είναι για τον Π.Ι.Σ. ανισοβαρείς και οδηγούν τους νέους ιατρούς στην ανεργία, την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση».

Όπως τονίζει πάντως μέλος της Επιτροπής στο Virus, μία ακόμη παράταση δίχως την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, ενδέχεται να αφήσει «ξεκρέμαστες» τις πληρωμές των παρόχων. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί πριν από 6 μήνες με τους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι λίγο έλειψε να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, γεγονός για το οποίο είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις αναστέλλοντας για ένα διάστημα την παροχή υπηρεσιών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ