2016-07-07 17:17:40
Φωτογραφία για Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ PLAN B
Την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να έχουν plan B, το οποίο όμως θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι εξωθεσμικοί, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ. «Πρέπει να σας πω ότι εγώ και τότε είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν plan Β. Αυτό τι σημαίνει όμως. Οι κρατικές αρχές, όχι ο κολλητός μου ή όποιον αυθαίρετα σύμβουλό μου παίρνω», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ''Real Fm''. Eξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του «ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή και από κει και πέρα, είναι ερευνητέο αν ήξερε ή όχι, που φαίνεται ότι ήξερε, ότι αυτό το plan Β το φτιάχνουν κάποιοι πιθανόν και τυχοδιώκτες».

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη επικεφαλής της παράταξης δεν έχουν συναντηθεί. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κ
. Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα προς την πλευρά του, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται είπε: «Κι εγώ τα διάβασα αυτά και πρέπει να σας πω ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης με πήρε αρκετές φορές τηλέφωνο, την ίδια ημέρα, όμως που ήμουν στο Στρασβούργο και το ήξερε. Δεν μπόρεσα να απαντήσω. Δεν ήταν δηλαδή οκτώ τηλέφωνα σε οκτώ εβδομάδες, ήταν σε μία ημέρα οκτώ τηλέφωνα για να μην πω σε μία ώρα και ήταν η Πέμπτη πριν από το συνέδριο της Παρασκευής. Και όταν τον ξαναείδα του είπα ότι είδα το τηλέφωνο και ότι ευχαρίστως όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του, αλίμονο. Αλλά να ξέρετε ότι από την ημέρα που εξελέγη, δηλαδή από τις 12 Γενάρη, 13, που τον είδα δεν τον έχω ξαναδεί».

Ερωτηθείς πώς βλέπει την πολιτική του παρουσία στο μέλλον και αν διατηρεί ηγετικές φιλοδοξίες ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως για εκείνον αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. «Και πιστεύω ότι θα κάνω αυτό που έκανα πάντα δηλαδή να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη Ν.Δ. να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει», πρόσθεσε. Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε πάντως καθαρά αντιρρήσεις για πρόσωπα που στελεχώνουν την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δεν συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα». 

Στο ερώτημα αν πρόκειται να γίνει πιο συγκεκριμένος ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Δεν νομίζω ότι βοηθάν αυτά, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοιου είδους ζητήματα ή να δώσω τροφή σε εσωκομματική συζήτηση και να μου πουν κιόλας ότι τώρα που είμαστε μπροστά και όλα τα σχετικά. Εγώ πειθαρχώ σε αυτά». 

Γ. Κουμουτσάκος: Η πόρτα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πάντα ανοιχτή

«Η πόρτα του προέδρου είναι πάντα ανοιχτή» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος για τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του κόμματος, εξέχον κορυφαίο στέλεχος της παράταξής. «Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη».

Eπερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το «Plan X»

Επίκαιρη επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το «Plan X» κατέθεσαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. ζητά απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκάλμπρεϊθ και τους αποδέκτες της. Ακόμη ζητά να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που, όπως αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του».

Στην επίκαιρη επερώτηση επισημαίνονται οι «αντιφατικές», σύμφωνα με τη Ν.Δ., δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, «ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια ''ανάλυση επιπτώσεων'', ενώ λίγο αργότερα, στις 31.7.2015, από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει ''προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης''». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι από τότε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ, όπως σημειώνει το κόμμα: «Εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Το αίτημα, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο ''plan X''».

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν επίσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ζητώντας διευκρινίσεις ως προς την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο «σχέδιο Χ».

Επισημαίνουν ότι: «Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ, βασικό σημείο του ''σχεδίου Χ'' ήταν η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών». 

Αναφέρονται ακόμη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 2 Ιουλίου 2015 και υπενθυμίζουν ότι ο κ. Καμμένος, μπροστά στον πρωθυπουργό, είχε δηλώσει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Με βάση τα δεδομένα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:

Ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις (3) ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;Τι ακριβώς συζητήθηκε σε εκείνην την επίσκεψη;Για ποιο λόγο, παρουσία του πρωθυπουργού, αναφερθήκατε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων  σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που ασφαλώς γνωρίζετε ότι αντιβαίνει πλήρως στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της χώρας; Υπήρχε τότε ζήτημα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας;Τι εννοείτε με τους όρους «δημοκρατικός στρατός» και «δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Γιατί κάνατε αυτή τη διάκριση; Υπάρχουν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρίνετε ότι δεν λειτουργούν δημοκρατικά;Πως προσδιορίζονται οι έννοιες αυτές και πως συνάδει η αναφορά σας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό...», με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας;

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ