2016-09-09 19:58:06
Φωτογραφία για Έρευνα CulturePolis 2016 για την Πολιτιστική Στρατηγική ελληνικών πόλεων
Ολοκληρώθηκε η πανελλαδική Έρευνα της CulturePolis για την “Πολιτιστική Στρατηγική των ελληνικών πόλεων” H CulturePolis - μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα την Κέρκυρα, που δραστηριοποιείται από το 2006 στην Ελλάδα και τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, με αφορμή το διαγωνισμό για την ανάδειξη της ελληνικής πόλης που θα πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, που ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2016 και στο πλαίσιο του εορτασμού της 10ης επετείου από την ίδρυσή της, πραγματοποίησε έρευνα σε 2 φάσεις για την «Πολιτιστική Στρατηγική των ελληνικών πόλεων» στο σύνολο των 324 ελληνικών Δήμων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης».

Η έρευνα αυτή στους 324 Δήμους της χώρας ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 με συμμετοχή πάνω από 80 Δήμων και η τελική της φάση (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2016) σχεδιάστηκε με βάση τα πορίσματα της πιλοτικής 1ης φάσης σε 32 επιλεγμένους Δήμους (βλ. συνημμένη παρουσίαση στο «2ο Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας» στις 21 Μαίου 2016 στη Θεσσαλονίκη).


Οι  Δήμοι κλήθηκαν να απαντήσουν – στη δύσκολη περίοδο αδειών και πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων)  σε 3 απαιτητικά ερωτηματολόγια, ως εξής:

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α – ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Β- ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΧΩΝ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ -2016

• ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1ο ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ & ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

(Για Μεγάλους  και Μικρότερους Δήμους – περισσότεροι από 10.000 δημότες)

ή

• ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2o ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

(Για μικρούς Δήμους – λιγότεροι από 10.000 δημότες):

Η Ομάδα Έρευνας της CulturePolis έχει αρχίσει την επεξεργασία των απαντήσεων και διαφάινεται ότι πολλοί δήμοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν συστηματικά με την καταγραφή του πού βρίσκονται από πλευράς πολιτιστικής στρατηγικής και πραγματικών αναγκών για την υλοποίησή της μέσα σε ένα περιβάλλον έλλειψης προσωπικού γενικότερα και ειδικότερα καταρτισμένων στελεχών σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης.

Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν συνοπτικά στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκατα γενέθλια της CulturePolis, στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 17.30, στην Ιόνιο Ακαδημία, Κέρκυρα, ενώ στη συνέχεια δρομολογείται η αναλυτική παρουσίασή τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στοιχεία έρευνας για την Πολιτιστική Στρατηγική των ελληνικών πόλεων

H CulturePolis - μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα την Κέρκυρα, που δραστηριοποιείται από το 2006 στην Ελλάδα και τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, με αφορμή το διαγωνισμό για την ανάδειξη της ελληνικής πόλης που θα πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, που ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2016, και στο πλαίσιο του εορτασμού της 10ης επετείου από την ίδρυσή της, πραγματοποίησε έρευνα σε 2 φάσεις για την «Πολιτιστική Στρατηγική των ελληνικών πόλεων» στο σύνολο των 324 ελληνικών Δήμων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης».

Η έρευνα για την «Πολιτιστική Στρατηγική των ελληνικών πόλεων» στο σύνολο των 324 ελληνικών Δήμων της χώρας ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 με συμμετοχή πάνω από 80 Δήμων και με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Η τελική της φάση (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2016) σχεδιάστηκε με βάση τα πορίσματα της πιλοτικής 1ης φάσης σε 32 επιλεγμένους Δήμους (βλ. συνημμένη παρουσίαση στο «2ο Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Επιχειρηματικότητας» στις 21 Μαίου 2016 στη Θεσσαλονίκη).

Στη 2η φάση οι  Δήμοι κλήθηκαν να απαντήσουν – στη δύσκολη περίοδο αδειών και πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων)  σε 3 ερωτηματολόγια, ως εξής:

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α – ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Β- ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΧΩΝ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ -2016

• ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1ο ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ & ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

(Για Μεγάλους  και Μικρότερους Δήμους – περισσότεροι από 10.000 δημότες)

ή

• ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2o ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

(Για μικρούς Δήμους – λιγότεροι από 10.000 δημότες):

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α – ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Το παραπάνω πρώτο ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι δημοτικές αρχές από την CulturePolis, συντάχθηκε με βάση το πρότυπο η «Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό (Agenda 21 for culture)», που εγκρίθηκε το 2004 από τον Ο.Η.Ε και προωθεί το σχεδιασμό πολιτιστικών πολιτικών σχετικών με την αειφόρο / βιώσιμη ανάπτυξη. Αφορά σε όλους τους οργανισμούς και Δήμους αλλά κυριότερα τους μεγαλύτερους σε μέγεθος και οργανωτικά πιο ώριμους.

Το παραπάνω πρότυπο προβλέπει τρία στάδια εξέλιξης αναφορικά με το σχέδιο πολιτιστικής πολιτικής των Δήμων : Υπό-ανάπτυξη / Εξελισσόμενο / Προχωρημένο και οι Δήμοι κλήθηκαν να αυτο-αξιολογήσουν κατά την απόλυτη κρίση τους σε ποιό στάδιο εξέλιξης βρίσκεται η πολιτιστική στρατηγική τους,  για καθένα από τα 100 επιμέρους προτεινόμενα θέματα, που είναι ομαδοποιημένα κάτω από 9 δεσμεύσεις (commitments), προκειμένου να εκτιμηθεί η πολιτιστική τους θέση σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι 9 δεσμεύσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Πολιτιστικά Δικαιώματα

2. Κληρονομιά, Πολυμορφία και Δημιουργικότητα

3. Πολιτισμός και Εκπαίδευση

4. Πολιτισμός και Περιβάλλον

5. Πολιτισμός και Οικονομία

6. Πολιτισμός, Ισότητα και Κοινωνική Ένταξη

7. Πολιτισμός, Χωροταξία και Δημόσιος Χώρος

8. Πολιτισμός, Πληροφορία και Γνώση

9. Διακυβέρνηση Πολιτισμού

Μέσα από το πρότυπο «Πολιτισμός 21 : Δράσεις», η CulturePolis αποσκοπούσε στη ‘γνωριμία’ των Δήμων με αυτό το εργαλείο αυτοαξιολόγησης, το οποίο είναι ανοιχτό προς χρήση τόσο για τις τοπικές κυβερνήσεις / Δήμους, όσο και σε άτομα και οργανισμούς (ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, της κοινωνίας των πολιτών, κλπ), ενώ επιπλέον, επιτρέπει τη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα, μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση και καταγραφή της προόδου κάθε Δήμου, βοηθώντας τον γενικότερο σχεδιασμό και προγραμματισμό, μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο ερωτώμενος αποθαρρύνεται να υπερκτιμήσει την πραγματικότητα καθότι ο στόχος δεν είναι να "πάρει" ο Δήμος καλή κατάταξη αλλά την επόμενη περίοδο π.χ. έτος, εξάμηνο να σημειώσει πρόοδο σε διάφορα θέματα και αυτή να καταγραφεί και αξιοποιηθεί.

• ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Β- ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ -2016

Το δεύτερο ερωτηματολόγιο που δοκιμάστηκε στην πιλοτική 1η φάση της έρευνας σε 32 δήμους και ετέθη υπόψη όλων των Δήμων της χώρας και αποσκοπεί στην καταγραφή οραμάτων – στόχων – ποιοτικών χαρακτηριστικών της πολιτιστικής στρατηγικής του κάθε Δήμου (ανεξαρτήτως αριθμού δημοτών) και έχει καταρτισθεί με βάση τα ακόλουθα στοιχεία.

1. Σημερινές τάσεις και προοπτικές για πολιτιστική στρατηγική σε τοπική αυτοδιοίκηση

2. "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα" - Διαγωνισμός για επιλογή ελληνικής πόλης για το 2021

Αξιοποίηση προσπάθειας των 14 πόλεων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για επιλογή "Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021", που οδήγησε στην ανάδειξη των 3 πόλεων : Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδο ως τελικών υποψηφίων.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων για ανάδειξη μιας Πόλης ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΕΠΠ), κατατάσσονται στις 6 ακόλουθες κατηγορίες

i. Συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική

ii. Ευρωπαϊκή διάσταση

iii. Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο

iv. Ικανότητα υλοποίησης

v. Προσέγγιση

vi. Διαχείριση

3. Στοχευμένες προηγούμενες έρευνες της CulturePolis προς υποψηφίους Δημάρχους, Νομάρχες και Περιφερειάρχες πριν τις εκλογές (2006, 2009, 2014)

• ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχουν σχεδιαστεί δυο διαφορετικά ως προς το βάθος των ερωτήσεων σχετικά με τις εκτιμώμενες ανάγκες των Δήμων σε υπηρεσίες και εργαλεία  χάραξης και υλοποίησης πολιτιστικής στρατηγικής. Ένα για μεγάλους και μεσαίους δήμους (άνω των 10.000 δημοτών) και ένα απλούστερο για μικρούς και νησιωτικούς δήμους (κάτω των 10.000 δημοτών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ