2016-09-13 01:04:32
Φωτογραφία για Ξανθός στον ΠΟΥ για την ελληνική εμπειρία στο προσφυγικό
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Τους τρόπους που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί τις υγειονομικές παραμέτρους της προσφυγικής κρίσης περιέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( WHO Europe) στην Κοπεγχάγη.

«Σε συνεργασία με WHO-Europe, ΔΟΜ, ECDC, ΜΚΟ, εθελοντές, απλούς πολίτες και φυσικά τους ανθρώπους του ΕΣΥ, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες, τα προβλήματα υγείας ταλαιπωρημένων και ευάλωτων ανθρώπων χωρίς να δημιουργηθεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας και χωρίς να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τον κ. Ξανθό, παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας, δόθηκε η πολιτική προτεραιότητα στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, προχώρησαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, εξασφαλίστηκε η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ακόμα και των μεταναστών χωρίς χαρτιά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


«Αποδείξαμε ότι μπορεί μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με σοβαρό σχέδιο, καλή συνεργασία στο πεδίο και κυρίως κοινωνική αλληλεγγύη, να αποτρέψει την εκδήλωση επιδημιών», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας.

Πάνω από το 70% του παιδικού πληθυσμού εμβολιάστηκε για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα( ΜΜR) και ένα 35% με το 6δύναμο εμβόλιο για διεφθερίτιδα-τετανο-κοκκύτη-Polio-αιμόφιλο ινφουέντζας-Ηπατίτιδα Β, ενώ περιορίστηκαν τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων (φυματίωση, ηπατίτιδα Α, ανεμοβλογιά, ελονοσία) μέσω του συστήματος της επιτήρησης συνδρόμων στις δομές φιλοξενίας και της επιδημιολογικής επιτήρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, ειδικά για την ελονοσία που επανεμφανίζεται στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της μετακίνησης ταξιδιωτών και της μετανάστευσης, το 2016 έχουμε 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην Ελλάδα τα οποία αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Μερόπη». Ακόμη ορίστηκαν οι «επηρεαζόμενες περιοχές» για αποκλεισμό εθελοντών από αιμοδοσία, έγινε ενεργητική αναζήτηση άλλων κρουσμάτων στο περιβάλλον των ασθενών και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα πρόληψης (εντομολογική επιτήρηση, καταπολέμηση κουνουπιών, ατομικά μέτρα προστασίας, βελτίωση συνθηκών διαβίωσης ευπαθών ομάδων).

«Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένα από τα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης τα έτη 2015-2016 δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών, αποδεικνύοντας ότι οι πληθυσμοί αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους υγιείς και ότι η κρίσιμη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων κατοικίας, διατροφής και ατομικής υγιεινής, αλλά και βασικών υπηρεσιών ΠΦΥ σε κάθε καταυλισμό», επεσήμανε ο Υπουργός.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην υλοποίηση, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, του προγράμματος αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών ύψους 24,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο AMIF, με το οποίο δημιουργούνται δομές ΠΦΥ στα Κέντρα Φιλοξενίας, ενισχύονται οι όμορες δομές του ΕΣΥ (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας) με προσωπικό και οργανώνεται η επιδημιολογική επιτήρηση και οι δράσεις Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα. «Η πιο σημαντική όμως υγειονομική παρέμβαση από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας ήταν εξασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων-αιτούντων άσυλο- μεταναστών χωρίς χαρτιά , στις δομές του ΕΣΥ και στα αναγκαία φάρμακα , γεγονός που επικροτήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στη Γενεύη», συμπλήρωσε ο Υπουργός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ