2012-05-17 13:11:07
Φωτογραφία για Βρετανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανεγείρεται στη Λάρνακα
Παρά το γεγονός ότι η πόλη και επαρχία της Λάρνακας έχει τη φήμη του ''φτωχού συγγενή'' στα θέματα ανάπτυξης εντούτοις στο θέμα της Εκπαίδευσης φαίνεται να έχει τα σκήπτρα, αφού φέτος αναμένεται να λειτουργήσει ένα βρετανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το UCLan Cyprus (Central Lancashire University Cyprus) αποτελούμενο από τρεις σχολές και δέκα περίπου προγράμματα σπουδών. Με αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρά την οικονομική κρίση κανένα έργο προτεραιότητας και ανάπτυξης στη Λάρνακα δεν αναβάλλεται ή αναστέλλεται και πρόσθεσε ότι εντός Ιουνίου θα καταθέσει πρόταση για δημιουργία στη πόλη του Ζήνωνα, μουσικού σχολείου.

Πρόσθεσε ότι ''το νέο Γυμνάσιο ''Πετράκη Κυπριανού'' τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε χθες στη Λάρνακα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ένα σχολείο στολίδι, με όλες εκείνες τις εξειδικευμένες αίθουσες, τους χώρους διδασκαλίας και την υποδομή με τις νέες τεχνολογίες, να στηρίζουν πραγματικά την εν εξελίξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όπως αυτή συντελείται και παίρνει σάρκα και οστά από τη φετινή χρονιά''
. Ο Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι ''παρ' όλη την όποια μείωση των προϋπολογισμών εμείς έχουμε εξαγγείλει ότι κανένα έργο προτεραιότητας και ανάπτυξης δεν αναβάλλεται και δεν αναστέλλεται, ενώ υπάρχουν αρκετά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που προγραμματίζονται να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ των έργων αυτών είναι η ανέγερση ειδικών αιθουσών, η επέκταση υφιστάμενων κτιρίων και η αντισεισμική αναβάθμιση σχολικών μονάδων''.

Σε ερώτηση κατά πόσον το κτίσιμο καινούργιων σχολείων στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί στη πόλη αρκετά νέα σχολεία τόσο Δημοτικής όσο και Μέσης Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι ''η Λάρνακα είναι μια πόλη στην οποία πράγματι έχουν ολοκληρωθεί καινούργιες σχολικές μονάδες ''στολίδια'' ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση και άλλων σχολείων''. Σημείωσε πως ''μία σειρά έργων που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αφορά την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Πριν από δύο περίπου μήνες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εγγραφή στο μητρώο με προοπτική εάν είναι έτοιμο να πάρει και άδεια λειτουργίας, ένα νέο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Λάρνακα''.

Ο κ. Δημοσθένους εξήγησε πως ''πρόκειται για αγγλικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο το UCLan Cyprus, το οποίο ιδρύεται στη περιοχή της Πύλας, στην επαρχία Λάρνακας με βάση τη κυπριακή νομοθεσία. Εχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες ανέγερσης του νέου πανεπιστημίου με προοπτική αν είναι όλα έτοιμα με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων να αρχίσει τη λειτουργία του από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εναπόκειται δηλαδή, συνέχισε ''στο ίδιο το Πανεπιστήμιο πόσο γρήγορα θα κινηθεί με τις εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσει σύντομα'' είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ''το νέο αυτό ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα έχει τρεις σχολές, με δέκα περίπου προγράμματα σπουδών κάτι που θα σημαίνει ότι η Λάρνακα έχει μια προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης στον εκπαιδευτικό τομέα''. Ο Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι ''ενώ η Λάρνακα και η Πάφος βρίσκονταν στον δεύτερο χρόνο για ένταξή τους και διεκδίκηση προγραμμάτων σπουδών στο καινούργιο σύστημα Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με δική μου παρέμβαση αποφασίστηκε ότι από τη προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν και τρία τέτοια προγράμματα σπουδών στη Λάρνακα''.

Ανέφερε επίσης ότι ''έχω ήδη δεσμευτεί και στις άμεσες προτεραιότητες που θα καταθέσω εντός Ιουνίου είναι και η πρόταση, σε περίπτωση που μας επιτρέψουν τα οικονομικά μας, για δημιουργία μουσικού σχολείου στη Λάρνακα''. Ερωτηθείς για το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ο κ. Δημοσθένους απάντησε πως ''η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στηρίζεται στην ολοκλήρωση μιας σειράς δράσεων όπως τα αναλυτικά προγράμματα και τα ωρολόγια, οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές αλλά και η ενίσχυση των υποδομών με κατάλληλο εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, το πρόγραμμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους καθώς και η νέα πρόταση που ετοιμάζει το Υπουργείο για εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών''.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για του λόγου το αληθές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Για του λόγου το αληθές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ