2016-10-01 05:11:18
Φωτογραφία για ΗΠΑ, Κίνα, Μ. Βρετανία, οι πιο ώριμες αγορές για το “platform economy”
Αναξιοποίητη παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, η δυναμική αυτού που περιγράφεται ως “platform economy”, με την πλειοψηφία επιχειρήσεων και οικονομιών, ανά τον κόσμο, να μην έχει εκμεταλλευθεί επαρκώς την ψηφιακή αξία, που δημιουργούν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επιχειρήσεις και οικονομίες, ανά τον πλανήτη, δεν φαίνεται να είναι ακόμη ώριμες για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη της Accenture, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει την ωριμότητα έναντι του “platform economy”, μέσα από το δείκτη “Platform Readiness Index”.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Platform Readiness Index, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία και η Γερμανία είναι σήμερα οι οικονομίες, που έχουν - παγκοσμίως - επενδύσει περισσότερο στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Εκτός από τις πέντε προαναφερθείσες οικονομίες, που έχουν δώσει έμφαση στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, καλές επιδόσεις εμφανίζουν και η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Γαλλία και Νότιος Κορέα συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στην αξιοποίηση του πλεονεκτήματος που προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.


Ευκαιρίες

Το “platform economy” δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για νεοφυείς και εδραιωμένες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ψηφιακές πλατφόρμες (μηχανές αναζήτησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες διαφήμισης, διανομής δημιουργικού περιεχομένου και διαδικτυακών εφαρμογών ή πλατφόρμες πληρωμών) έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ένα συνολικό ψηφιακό οικοσύστημα, αλληλοεπιδρώντας και διασυνδέοντας όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Παράλληλα, οργανώνουν νέες μορφές συμμετοχής ή επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, βασιζόμενες στη συγκέντρωση, την επεξεργασία και την επιμέλεια μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων.

Accenture Platform Readiness Index

Υστερεί η Ευρώπη

Το σχετικό report της Accenture (Five Ways to Win with Digital Platforms) διαπιστώνει ότι η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά - ως σύνολο χωρών - στο “platform economy”, με την έρευνα να προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα και την καινοτομία, που εισάγει η οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών.

Από την ανάλυση της Accenture προκύπτει ότι την περίοδο 2010-2015 επενδύθηκαν διεθνώς $20 δις σε ψηφιακές πλατφόρμες σε 1.053 συμφωνίες, που ανακοινώθηκαν επίσημα. Μάλιστα, περισσότερο από το ήμισυ των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 2014 και 2015. 

Platform readiness and platform investment are strongly correlated 

Οφέλη

Παρά την περιορισμένη διείσδυση του οικοσυστήματος που δημιουργούν οι ψηφιακές πλατφόρμες σε παγκόσμιο επίπεδο, το “platform economy” θεωρείται σήμερα ως μια σημαντική δεξαμενή για την άντληση “ψηφιακής αξίας”. Και αυτό, καθώς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες  επιτυγχάνουν αύξηση της αποδοτικότητας και λειτουργούν ως μαγνήτης για καινοτόμες πρωτοβουλίες που στηρίζονται στα data.

Παράλληλα, αυξάνουν τις επιλογές των καταναλωτών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ προσφέρουν, επίσης, τη δυνατότητα ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στην κοινωνία και τη δημοκρατία. 
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ