2016-10-06 08:40:16
Φωτογραφία για ΕΛΣΤΑΤ: Όλο και πιο ακριβή η δωρεάν Υγεία...
Όλο και πιο βαθιά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης, όπως προκύπτει από την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET.GR

Οι δαπάνες Υγείας είναι οι μοναδικές που κατέγραψαν αύξηση το 2015 στα ελληνικά νοικοκυριά.

Λόγω κρίσης, το σύνολο των υπολοίπων δαπανών είχε πτωτική τάση. Το μηνιαίο ποσό ανά νοικοκυριό περιορίστηκε στα 1.419,57 ευρώ, μειωμένο κατά 40,95 (2014) ή -2,8%.

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση ότι ο φτωχός πληθυσμός διαθέτει λιγότερα για την Υγεία του (26,86 ευρώ τον μήνα), έναντι 75,28 ευρώ του μη φτωχού πληθυσμού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα από τα στοιχεία, είναι ότι ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε στο 19,7% του πληθυσμού της χώρας, έναντι 20,6% το 2014.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι µεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο µικρότερο µερίδιο των δαπανών (3,3%).

Σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα (2014), η µεγαλύτερη µεταβολή δαπανών (µείωση 8,6%) παρατηρείται στα διαρκή αγαθά, ενώ ακολουθούν η δαπάνη για εκπαίδευση (µείωση 8,1%) και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (µείωση 5,3%).

Έντεκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν µείωση (µε τη µικρότερη της τάξης του 1,1% στην αναψυχή και τον πολιτισµό).

Υγεία

Η µόνη κατηγορία για την οποία παρατηρείται αύξηση της µέσης µηνιαίας δαπάνης είναι η Υγεία (1,2%).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δαπανά κάθε μήνα 107,06 ευρώ για την περίθαλψη των μελών του, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 7,5% του συνολικού διατιθέμενου μηνιαίου ποσού.

Είναι οριακά αυξημένο σε τρέχουσες τιμές κατά 1,3 ευρώ και σε σταθερές κατά 2,05 ευρώ τον μήνα, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι Έλληνες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να διασφαλίζουν το στοιχειώδες δικαίωμα στην Υγεία.

Η μέση μηνιαία δαπάνη Υγείας ήταν αρκετά υψηλότερη το 2011 (114,58 ευρώ ανά νοικοκυριό), σημειώνοντας σταθερή μείωση έως το 2013. Από τότε, αυξάνεται, έστω και λίγο, παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος.

Υψηλότερη

Η δαπάνη είναι αναλογικά υψηλότερη για τις ολιγομελείς οικογένειες, με ηλικιωμένα άτομα.

Ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών που ζει μόνο, διαθέτει το 13,5% του συνολικού ποσού για Υγεία, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του μέσου νοικοκυριού (7,5%).

Ένα ζευγάρι με παιδί διαθέτει κάθε μήνα το 9,5% του εισοδήματός του για την Υγεία, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το 5,9% και με τρία παιδιά το 5,8%.

Ένας γονιός με ένα ή περισσότερα παιδιά έως 16 ετών διαθέτει για περίθαλψη το 6,4% του εισοδήματος του, ενώ ζευγάρι ή ένας γονέας με παιδιά άνω των 16 ετών διαθέτει το 4,2%.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ