2016-10-29 19:52:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Ελαιόδεντρα… χωρίς ελιές!
Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο των ελαιοπαραγωγών για την φετινή σεζόν, η οποία φαίνεται να είναι με μειωμένη παραγωγή για τους περισσότερους αφού η ακαρπία έχει «χτυπήσει» τις καλλιέργειες. Αν και η περσινή χρονιά κύλησε ικανοποιητικά για την ελιά, φέτος εξαιτίας διαφόρων παραγόντων μεταξύ των οποίων και οι καιρικές συνθήκες, οι ελαιοπαραγωγοί, σκέπτονται ακόμα και να «μπουν» στα χωράφια τους για να κάνουν την συγκομιδή. Όπως ανέφεραν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» παραγωγοί, από διάφορες περιοχές της Ηλείας, η φετινή ακαρπία είναι «θηλιά» στο λαιμό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και ειδικά για τους παραγωγούς εκείνους που έχουν ως μόνο εισόδημα τα ελαιόδεντρά τους.

Λίγες ημέρες πριν την φετινή συγκομιδή της ελιάς, παραγωγοί, ανησυχούν για την πορεία της, καθώς, όπως επεσήμαναν, πολλά ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποφορήσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελιές ενώ σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί, δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε το λάδι του σπιτιού τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για την φετινή ελαιοπαραγωγή, επεσήμανε πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, καθώς ήδη περιοχές που έχουν ως μονοκαλλιέργεια την ελιά, φέτος δεν έχουν παραγωγή με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει και το 70%.


Εκείνο που ανέφεραν στην πλειοψηφία τους πάντως οι αγρότες, είναι πως ο «μηχανισμός» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να «ενεργοποιηθεί» ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις και για την ακαρπία στις ελιές, ώστε οι αγρότες, να αποζημιώνονται με δεδομένο πως προπληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Έτσι ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ τόσο για τις αποζημιώσεις από την καταστροφή της σταφίδας, όσο και τώρα για την ακαρπία της ελιάς, καθώς όπως εξηγούν, εκείνο που έχει προκαλέσει αυτή την κατάσταση είναι οι κακές καιρικές συνθήκες Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ