2016-12-09 19:28:06
Φωτογραφία για Γυμναστική μετά τα 40
Όσο κι αν με πονάει η παραδοχή, μετά τα 40 το σώμα αλλάζει. Εννοείται πως η τακτική άσκηση είναι το μυστικό για να δείχνεις και να νιώθεις πολύ νεότερη και να είσαι πραγματικά υγιής. Θα σου πω όμως κάτι πολύ σημαντικό, που καλό είναι να το έχεις υπόψη σου ακόμη κι αν δεν κοντοζυγώνεις τα 40 ή αν τα έχεις περάσει προ πολλού. Με τη σωστή γυμναστική μπορείς να προλάβεις ένα σωρό προβλήματα υγείας στο μέλλον και τα παρακάτω tips έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση. Υιοθέτησέ τα και σε μερικά χρόνια θα με θυμηθείς!

Δούλευε καθημερινά την ευλυγισία σου

Καθώς μεγαλώνουμε, οι τένοντες και οι μύες γίνονται πιο σφιχτοί και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως για διάφορες τενοντίτιδες. Για να σου το κάνω εικόνα, σκέψου πως οι σφιγμένοι μύες σου είναι σαν ένα παλιό, ψιλοξεραμένο λάστιχο. Αν το τραβήξεις απότομα, έσπασε!

Τι να κάνεις: Βάλε στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις ευλυγισίας, όπως yoga, Pilates και διατάσεις με ρόλερ αφρού.


Η προβολή είναι εξαιρετική άσκηση για όλο το πόδι

Ό,τι δεν χρησιμοποιείς, αποχαιρέτησέ το

Κι εδώ μιλάμε για τους μύες και όχι για άλλα σημεία του σώματός σου. Διάβασα τι λένε οι έρευνες και σοκαρίστηκα: Μεταξύ των 25 και 50 ετών, οι άνθρωποι που δε γυμνάζονται χάνουν έως και το 10% της μυικής τους μάζας,  ενώ στα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να χαθεί άλλο ένα 45%. Επιπλέον, η μυική μάζα που χάνεται αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό.

Τι να κάνεις: Αν δεν έκανες μέχρι στιγμής ασκήσεις ενδυνάμωσης, τώρα πρέπει να ξεκινήσεις: η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος είναι η καλύτερη επιλογή σου. Απόφυγε όμως τα μηχανήματα με βάρη αφού δεν συμβάλουν να αποκτήσεις την αποκαλούμενη λειτουργική δύναμη. Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή χρησιμοποιείς τους τετρακεφάλους σου συνδυαστικά με τους δικεφάλους των ποδιών, τους γλουτούς και τον κορμό για να πάρεις αγκαλιά το παιδί, να ανέβεις σκάλες φορτωμένη με τις σακούλες του μάρκετ και να βάλεις τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως η πρέσα ποδιών δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αντίθετα τα καθίσματα και οι προβολές είναι μια εξαιρετική άσκηση.

Κάνε τον πελαργό

Μη γελάς, δοκίμασε να σταθείς στο ένα πόδι. Αν σου φαίνεται πανεύκολο, κλείσε τα μάτια. Αν δεν πήγες να πέσεις, τα πας μια χαρά! Διαφορετικά, η ισορροπία σου χρειάζεται βελτίωση κάτι που γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό όσο μεγαλώνεις αφού με το πέρασμα του χρόνου ο νευρομυικός συντονισμός παρακμάζει. Τα καλά νέα; Μπορείς να κρατήσεις νέες και υγιείς τις νευρομυικές σου συνδέσεις δουλεύοντας καθημερινά την ισορροπία σου.

Τι να κάνεις: Tai chi, Pilates και yoga είναι ιδανικές επιλογές άσκησης για αυτό το σκοπό. (Άσε που αυτές οι μορφές άσκησης, κυρίως η yoga και το tai chi, θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, να αναπνέεις καλύτερα και να είσαι πιο ήρεμη στην καθημερινότητά σου.) Θέλεις κάτι πολύ απλό και αποτελεσματικό; Πλένε τα δόντια σου στη στάση του πελαργού, αλλάζοντας πόδι κάθε βράδυ!
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ