2016-12-09 19:25:15
Φωτογραφία για Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη προσφύγων
Στην Ελλάδα, σήμερα, παραμένουν και διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες Ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Από την άλλη μεριά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ξεπέρασαν για πρώτη φορά -μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας- τους 12.000 οι εγκλωβισμένοι στο βόρειο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Λέσβο καταμετρήθηκαν 5.499 άτομα, στη Χίο 4.210 και στη Σάμο 2.316. Συνολικά καταμετρήθηκαν 12.025 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη σταδιακή ενεργοποίηση από τις 15 Μαρτίου 2017 του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στην ΕΕ από την ελληνική επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη. Ας σημειωθεί ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.


Να σημειωθεί ότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία πολλοί στην Ευρώπη ανησυχούν μήπως καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Δύση, με πρώτο σταθμό φυσικά την Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μόνο από την Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία, είναι συγκεχυμένος καθώς για άλλους είναι 4 εκατομμύρια, για άλλους 2,5 και το νούμερα ανεβοκατεβαίνουν, ενώ δεν υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάτες από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που προσδοκούν να έρθουν την Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός μόνο των Σύριων προσφύγων σε όλη την Τουρκία φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους 2.749.140. Από αυτούς, οι 574.479 περίπου βρίσκονται σε περιοχές δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με την Ελλάδα και είναι πιο πιθανοί να αποπειραθούν είτε τώρα, είτε στο εγγύς μέλλον, να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Στον αριθμό αυτό φυσικά δεν υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις, η χώρα μας παρουσιάζει μια μεταναστευτική πολιτική που στερείται τεχνογνωσίας, φιλοσοφίας, έμπνευσης και αποτελεσματικότητας.

Η χώρα μας διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με την ίδια προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που τη διακρίνει και στους άλλους τομείς.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η χώρα μας, ακόμη και σήμερα, δεν γνωρίζει πόσοι μετανάστες ζουν -νόμιμα ή παράνομα- στην Ελλάδα!

Τις συνέπειες της προχειρότητας αυτής, η κοινωνία τις βιώνει με τρόπο δραματικό._

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γυμναστική μετά τα 40
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γυμναστική μετά τα 40
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ