2016-12-11 21:29:09
Φωτογραφία για Πολλοί μαζί στο ίδιο γραφείο δεν είναι για καλό!
Ιάπωνες ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις συναδέλφων που αφορούν την εργασία αποσπούν την προσοχή των... εργαζομένων και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι θόρυβοι.

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί στη θέση να θέλουν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους και να αποσπάται η προσοχή τους από τη συζήτηση που έχουν οι συνάδελφοι στο διπλανό γραφείο για το νέο πρότζεκτ ή από άλλο συνάδελφο που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνο με κάποιον σημαντικό πελάτη.

Μια επιστημονική μελέτη από την Ιαπωνία έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί εργαζόμενοι γνωρίζουν μάλλον εδώ και καιρό. Η φασαρία εμποδίζει τη συγκέντρωση και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συζητήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Η ομάδα του Τακαχίρο Ταμεσού από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκούτσι στην Ιαπωνία διεξήγαγε ορισμένα τεστ συγκέντρωσης σε υπολογιστή, εκθέτοντας τους συμμετέχοντες σε ηχογραφημένες συζητήσεις ή σε γενικότερη φασαρία όπως συναντάται για παράδειγμα σε καφέ και εστιατόρια. Οι συμμετέχοντας συγκέντρωναν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία όταν άκουγαν πραγματικές συζητήσεις απ' ότι όταν άκουγαν αόριστους θορύβους.


Πώς ο θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η έρευνα καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση ενός συναδέλφου για κάτι που σχετίζεται με την εργασία ενοχλεί πολύ περισσότερο απ' ότι ο θόρυβος από την εθνική οδό ακόμη και εάν είναι το ίδιο δυνατά. Έτσι μπορεί η εργασία σε ένα καφέ, όπου πολλοί άνθρωποι συζητούν ταυτόχρονα για διάφορα θέματα, να είναι πιο παραγωγική απ' ό,τι σε ένα χώρο όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι μαζί.

Η ομάδα κατέγραψε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του τεστ. Δύο από τους δείκτες που δείχνουν την αντίδραση του εγκεφάλου σε κάποιο ερέθισμα και την επιλεκτική προσοχή των συμμετεχόντων ήταν πολύ χαμηλότεροι όταν άκουγαν παράλληλα συζητήσεις άλλων ανθρώπων. Επιπλέον και το άκουσμα μουσικής είχε παρόμοια δράση.

Το μοντέρνο δεν είναι πάντα καλύτερο

Πολλοί εργοδότες προσπαθούν να μετατρέψουν τα παλιομοδίτικα μοναχικά γραφεία ή γραφεία για δύο σε μεγάλα γραφεία όπου θα εργάζονται πολλοί μαζί. Στόχος είναι να ενισχυθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων. Ωστόσο πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους τα γραφεία δεν είναι μάλλον η σωστή λύση. «Οι χώροι που φιλοξενούν πολλά γραφεία είναι το πιο ιδανικό μέρος στον κόσμο για να εμποδίσεις τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος καριέρες Μάρτιν Βέλε.

Το 2000 ο ψυχολόγος Γκάρι Έβανς από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ ανακάλυψε αυξημένη ποιότητα αδρεναλίνης, που οφείλεται στο στρες, σε ανθρώπους που εργάζονται σε μεγάλα, μοντέρνα γραφεία.

Στη Δανία από την άλλη εργαζόμενοι σε παρόμοιες συνθήκες ήταν πιο συχνά άρρωστοι, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα άγχους ή στην έκθεση σε ιούς και μικρόβια που εξαπλώνονται γρηγορότερα σε μεγάλα γραφεία.

Πολλοί άνθρωποι που μοιράζονται τον εργασιακό τους χώρο με πολλούς συναδέλφους έχουν αισθανθεί ότι δυσκολεύονται να αποδώσουν. Η μελέτη των επιστημόνων από την Ιαπωνία έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι έχουν δίκιο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ