2016-12-13 03:52:10
Φωτογραφία για «Άνθρακες» οι προσλήψεις
Μείζον θέμα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου συνιστά η αιφνιδιαστικά απόφαση του υπουργείου Υγείας να «παγώσει» τις κρίσεις για το διορισμό γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 16 μόνιμων γιατρών στο Αχιλλοπούλειο, σε σύνολο 760 διορισμών γιατρών στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.

Το «αλαλούμ» προκλήθηκε μετά από εγκύκλιο που απέστειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες – συμπεριλαμβανομένης και της 5ης ΥΠΕ – με την οποία απαγορεύει πλέον να είναι μέλη των συμβουλίων κρίσεων, που εξέταζαν και βαθμολογούσαν τους υπό διορισμό γιατρούς- Συντονιστές Διευθυντές των Νοσοκομείων.

Με βάση το νόμο, οι Συντονιστές Διευθυντές απαγορεύεται να είναι μέλη των Συμβουλίων Κρίσεων που θα αξιολογήσουν και θα βαθμολογήσουν τους γιατρούς, οι οποίοι επρόκειτο να διοριστούν, ενώ εξαιρούνται οι γιατροί οι οποίοι κατέχουν το βαθμό του Διευθυντή, αλλά τους έχουν απλώς ανατεθεί καθήκοντα Συντονιστή Διευθυντή.


Ωστόσο, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι αρμόδιοι όρισαν ως μέλη στα Συμβούλια Κρίσεων Συντονιστές Διευθυντές κάτι που απαγορεύεται, με αποτέλεσμα με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας να διευκρινίζει την απαγόρευση αυτή, γεγονός όμως που οδηγεί στο πάγωμα των κρίσεων των γιατρών.

Ήδη, αρκετοί γιατροί που περίμεναν πως και πώς να διοριστούν ως μόνιμο προσωπικό, προσανατολίζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το πάγωμα των διορισμών τους, καθώς όπως υποστηρίζουν ενώ περίμεναν διορισμό, θα παραμείνουν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έως ότου επανακριθούν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μάλιστα επέκρινε το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο «οργάνωσε την όλη διαδικασία, η οποία μέσα στην εποχή της κρίσης που καταρρέουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό, έρχεται να σταθεί τροχοπέδη στην στελέχωση του Ε.Σ.Υ, και ζητά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει το σοβαρό αυτό ζήτημα επαναλαμβάνοντας άμεσα τις κρίσεις, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες είναι τεράστιες, διαφυλάσσοντας τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας επικρατεί αναστάτωση, καθώς πολλοί γιατροί είχαν ήδη κριθεί και βαθμολογηθεί, ενώ πλέον η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Τα νέα «παγώματα» επιβάλουν άμεσα να διακοπεί η διαδικασία διορισμού νέων γιατρών, αλλά και οι κρίσεις. Να σημειωθεί ότι, η διαδικασία γίνεται ήδη με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχει ήδη περάσει ένα 5μηνο από τις περισσότερες προκηρύξεις.

Εξάλλου, με τον ορισμό νέων μελών στα Συμβούλια Κρίσης, πρόκειται να καταγραφεί κι άλλη καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να ορισθούν νέοι αξιολογητές γιατροί.

ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ

Με «ενέσεις» λειτουργούν οι κλινικές του Νοσοκομείου

Το Συμβούλιο Κρίσεων στο Αχιλλοπούλειο πρόλαβε… με την παρούσα σύνθεση, και πριν την επίμαχη εγκύκλιο Ξανθού, να ολοκληρώσει τις κρίσεις οκτώ γιατρών που ήταν σε εκκρεμότητα από παλαιότερα.

Ωστόσο, συνολικά στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν περίπου 80 γιατροί ειδικευμένοι κλάδου ΕΣΥ και ενώ οι οργανικές θέσεις υπολείπονται κατά 50%, αφού προβλέπονται 150.

Η κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν επιδεινωθεί τελευταία μετά την ρύθμιση που υποχρεώνει τους πτυχιούχους ιατρικής να κάνουν το αγροτικό πριν ξεκινήσουν ειδικότητα.

«Η εγκύκλιος του Υπουργείου είναι απαράδεκτη. Προκαλούν τη νοημοσύνη μας βάναυσα. Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσης, και ενώ το Νοσοκομείο Βόλου όπως και όλα τα Νοσοκομεία λειτουργούν «με αναπνευστήρα», η πολιτική ηγεσία να επικαλείται έωλα επιχειρήματα για να παγώσει ουσιαστικά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών στο ΕΣΥ επειδή αυτό συμφώνησε με την τρόικα. Δεν έχουν καν την ευθιξία να πούνε την αλήθεια και εμπαίζουν την κοινωνία. Παίζουν με την υγεία αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η τακτική τους», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το θέμα του παγώματος των κρίσεων, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Χαυτούρας, διαβλέποντας όχι απλά καθυστέρηση στην επανέναρξη της διαδικασίας αλλά αναστολή των προσλήψεων που είχαν δρομολογηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του Αχιλλοπούλειου, αλλά και όλων των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ