2016-12-19 10:18:18
Φωτογραφία για Γιατί φουσκώνουν τα μάτια σας το πρωί;
Πόσες φορές σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί με πρησμένα μάτια; Να βλέπετε τον πρόσωπό σας στον καθρέπτη και να μην θέλετε να βγείτε ...από το σπίτι; Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, από το να μην κοιμηθήκατε καλά μέχρι και την κληρονομικότητα.

Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και αποτελεί την πιο ευαίσθητη περιοχή του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως μετά τα 40, το δέρμα γίνεται ακόμη πιο λεπτό και έτσι φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία που έχουμε κάτω από το δέρμα.

Οι τρεις πιο βασικές αιτίες είναι: γενετικοί λόγοι (κληρονόμηση ενός τύπου δέρματος που είναι επιρρεπές στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών), κατακράτηση υγρών (προκαλεί πρήξιμο, το οποίο μπορεί να κάνει ορατές τις σκιές) και η γήρανση (το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και χαλαρώνει). Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση αλατιού, σε διάφορες καρδιοπάθειες, σε παθήσεις του θυρεοειδούς, σε νευρικές και ηπατικές νόσους, στην κούραση και την αϋπνία.


Σχεδόν όλες τις φορές που έχετε κοιμηθεί ελάχιστες ώρες, έχετε ξυπνήσει με πρησμένα μάτια. Μπορεί όμως να έχετε κοιμηθεί ένα ολόκληρο 8ωρο, να αισθάνεστε ξεκούραστοι και μόλις ξυπνήσετε τα μάτια σας να είναι πρησμένα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν είμαστε σε οριζόντια θέση, λόγω της βαρύτητας, προκαλείται συλλογή υγρών γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο σκούροι οι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Σιγά σιγά όταν ξυπνάμε, αρχίζει η κυκλοφορία της λέμφου κάτω από τα μάτια, μειώνεται η βαρύτητα, επομένως και το πρήξιμο. Καλό θα ήταν λοιπόν να χρησιμοποιούμε ψηλό μαξιλάρι ώστε να μην είναι τελείως οριζόντια η θέση μας.

Συνήθεις λόγοι που ξυπνάτε με φουσκωμένα μάτια το πρωί:

Έλλειψη ύπνου

Υπερβολικό κλάμα

Ορμονικές αλλαγές κατά την έμμηνο ρύση

Τροφικές αλλεργίες

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Υπερβολικό αλάτι

Παρενέργειες φαρμάκων

Δερματίτιδα

Συνήθως, το φούσκωμα των ματιών το πρωί είναι προσωρινό και εξαφανίζεται λίγες ώρες μετά. Μπορεί όμως να οφείλεται σε σοβαρές ασθένειες. Η συχνή εμφάνιση αυτού του προβλήματος απαιτεί τη συμβουλή ενός ειδικού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ