2016-12-27 18:33:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι... και στην Κανακάρη
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (άγνωστοι προϊστορικοί οικισμοί, νεκροταφεία, η οχύρωση της Δύμης, μια κρατική πρωτοβυζαντινή αποθήκη κ.ά.) ήλθαν στο φως μετά από... ανασκαφικά έργα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής έργων υποδομής όπως η διάνοιξη της Κανακάρη, ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Κορίνθου, σχολείο στην Κάτω Αχαΐα κ.ά.

Οι αρχαιολόγοι είναι συνηθισμένοι να ακούν αρνητική κριτική κάθε φορά που καλούνται να ανασκάψουν μια περιοχή στην οποία εκτελούνται έργα τρίτων και οι εργασίες σταματούν λόγω… αρχαίων.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Ανίτα Κουμούση, εξηγεί ότι «είναι υποχρέωση από τον νόμο, όταν βρίσκονται αρχαιότητες να αποκαλύπτονται πλήρως». Γενικά, στο 80% των περιπτώσεων, εκεί που εκτελούνται δημόσια έργα, δεν διατηρούνται ορατές οι αρχαιότητες και επιτρέπει στις υπηρεσίες να τις καταχώσουν. Ενα ποσοστό 10% αποδομούνται, το υπόλοιπο 10% θεωρούνται πολύ σημαντικές και μένουν ορατές (σε βαθμό που μπορεί να αλλάξει ένα τεχνικό έργο).


Η Αν. Κουμούση είναι απόλυτη ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση από την Εφορεία στα έργα που εκτελέστηκαν στην Αχαΐα μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. «Τα έργα ανέδειξαν σημαντικές αρχαιότητες και άλλαξαν εντελώς την εικόνα και τις γνώσεις που είχαμε για την τοπογραφία της Αχαΐας κατά την αρχαιότητα. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει αλλάξει ο αρχαιολογικός χάρτης της Ελλάδας με τα έργα υποδομής που εκτελέστηκαν και εκτελούνται. Ανακαλύπτουμε πράγματα στην Αχαΐα και σε άλλες περιοχές, που έχουν αλλάξει τις γνώσεις μας. Το καλό είναι μεγαλύτερο από την όποια καθυστέρηση και το κόστος που απαιτείται για την πρόσληψη των ατόμων που θα εργαστούν σε ένα ανασκαφικό έργο…».

Στην Πάτρα

Στην οδό Κανακάρη, μεταξύ των καθέτων οδών Πουκεβίλ και Σατωβριάνδου, εντοπίστηκε τμήμα του βόρειου νεκροταφείου της πόλης των Πατρών. Οι ταφές ήταν διατεταγμένες σε δύο ανασκαφικά στρώματα. Το αρχαιότερο περιείχε ταφές των υστερών κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Συνολικά ανασκάφηκαν 46 λακκοειδείς, 16 κεραμοσκεπείς, 2 κιβωτιόσχημοι, μία καύση σε λάκκο και ένας εγχυτρισμός σε εμπορικό αμφορέα κορινθιακού «τύπου Β». Οπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Κώστας Φίλης, συνολικά ανασκάφηκαν πενήντα ταφές, χωρίς όμως ασφαλή χρονολογικά δεδομένα, μιας και στην πλειονότητά τους ήταν ακτέριστοι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ