2016-12-28 14:17:15
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι δικηγόροι κλείνουν τα γραφεία τους
Συρρίκνωση των εισοδημάτων τους ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το οικονομικά πλήγμα που υπέστη ο κλάδος, εξαιτίας της ...παρατεταμένης αποχής την περασμένη άνοιξη, αναμένουν οι δικηγόροι της Πάτρας από τη νέα χρονιά.

Ο λόγος; Θα κληθούν επί της ουσίας να φορολογηθούν για δύο χρονιές σε μία, κάτι που θα εξωθήσει τους περισσότερους εκτός επαγγέλματος, διότι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν επαγγελματικά.

Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανόν να ξαναδούμε σκηνές σαν τις περυσινές, με τους δικηγόρους να κινητοποιούνται και την απόδοση της δικαιοσύνης να αγκυλώνεται επί μακρόν.

«Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον θα καταβάλλονται ανά μήνα, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Και σημειώστε ότι η φορολόγηση θα γίνεται με τα εισοδήματα του 2015. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και είναι πρωτάκουστο» σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Νίκος Παπάκος.

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «ουσιαστικά ο κλάδος θα πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016 το 2017
. Και ταυτόχρονα θα πληρώσουμε τις εισφορές του 2017 την ίδια χρονιά, δηλαδή 2017. Δηλαδή την ίδια χρονιά θα πληρώσουμε δύο ασφαλιστικές εισφορές. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό θα γίνει με εισοδήματα του 2015. Μπορώ να πληρώνω εγώ εισφορές άλλης χρονιάς με εισοδήματα προηγούμενης; Αυτό δεν γίνεται σε καμία χώρα».

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κλάδος απείχε επί έξι μήνες το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με το ασφαλιστικό μιας και διέβλεπε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν εξοντωτικές για το μέλλον του.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα πάνω από 100 δικηγόροι στην Πάτρα έχουν αναγκαστεί να ασκούν το επάγγελμα από το σπίτι τους, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν γραφείο, ενώ άλλοι έχουν προχωρήσει ακόμη και σε προσωρινή αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας. Μόνη ελπίδα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης, όμως το να δικαιωθούν είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που και η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί κατά 50%, μιας και η προσφυγή στα δικαστήρια έχει καταστεί εξαιρετικά ακριβή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια μήνυση χρειάζονται περί τα 100 ευρώ περίπου, απόφαση που είχε ληφθεί για να περιοριστεί το φαινόμενο της δικομανίας, όμως πλέον οδηγηθήκαμε στο άλλο άκρο, ο πολίτης να μην μπορεί επί της ουσίας να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Επιπρόσθετα, εκείνο που διαπιστώνει κανείς είναι ότι και σε βαριές υποθέσεις από άποψη ποινικής μεταχείρισης, αρκετοί κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο και το ίδιο το δικαστήριο τους ορίζει αυτεπάγγελτα συνήγορο, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής της παράστασής του.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ