2012-05-19 17:13:20
Φωτογραφία για Διαφωνούν Ολάντ και Κάμερον για το φόρο Τόμπιν
Ο κεντροδεξιός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο νέος κεντροαριστερός Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ιδιαίτερη συνάντησή τους εχθές το βράδυ που έγινε με την ευκαιρία της σύσκεψης των G8, συγκρούστηκαν για το φόρο στις χρηματοοικονομικές ανταλλαγές το λεγόμενο φόρο Τόμπιν Οι διαφορετικές τους απόψεις εστιάστηκαν στο εάν αυτός μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, αλλά φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις άλλες διαφορές τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες, μετά την 35λεπτη συνάντησή τους στην οικία του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων για την μείωση των ελλειμμάτων και την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, συμβιβάζοντας τις διαφωνίες τους καθώς ο Κάμερον δίνει έμφαση στη λιτότητα ενώ ο Ολάντ στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Όμως ο Κάμερον επέμεινε να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην θέσπιση φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές , που υποστηρίζει ο Ολάντ, θεωρώντας τον ένα μέσο για την αύξηση των εσόδων των κρατών και την τόνωση της ανάπτυξης.


«Σε ό,τι αφορά το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές είμαι πολύ σαφής, δεν θα επιτύχουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη ή στη Βρετανία θεσπίζοντας ένα νέο φόρο ο οποίος στην πραγματικότητα θα πλήξει τον κόσμο και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς», δήλωσε ο Κάμερον πριν από τη συνάντηση. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα μέτρο που είναι σοφό. Δεν θα το υποστηρίξω», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει απειλήσει να θέσει βέτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι έχει τεθεί σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης σε ό,τι αφορά το φόρο με τη Γαλλία και τη Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της θέσπισής του.

Βρετανική κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Κάμερον και ο Ολάντ συμφώνησαν πως έχουν «διαφορετικές θέσεις» για το ζήτημα.

Ο Ολάντ είπε επίσης στον Κάμερον ότι σκοπεύει να αποσύρει τα γαλλικά μάχιμα στρατεύματα από το Αφγανιστάν φέτος, δύο χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το NATO για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών του στην ασιατική χώρα.

Ο Κάμερον είπε ότι αντιλαμβάνεται την δέσμευση αυτή που ο Ολάντ είχε κάνει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη Κάμερον και Ολάντ συμφώνησαν ότι θέλουν να αποκατασταθεί «η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΙΝΑ: 19 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΙΝΑ: 19 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ