
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Μια του Νότη δυο του Χιώτη» έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς. Απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα, όπως οι υπερσυνταγογραφήσεις ψυχοτρόπων ουσιών, ο φάκελος υγείας του ασθενούς αλλά και τα ΦΥΚ.
Ερωτηθείς για τις υπερσυνταγογραφήσεις σε ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα ο κ. Βαλτάς τόνισε την στρέβλωση που υπάρχει στο σύστημα, κατά την οποία ο φαρμακοποιός δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο υγείας του ασθενούς. Άρα δε μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του. Επομένως δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος γιατρός έχει συνταγογραφήσει πολλές συνταγές, γνωρίζει μόνο τη συνταγή/συνταγές που του παρουσιάζει ο ασφαλισμένος.
Επιπλέον είπε πως από τη στιγμή την οποία δεν έχει μπει ανώτερη ημερήσια θεραπευτική δόση σε αυτά τα σκευάσματα, ο γιατρός μπορεί να γράψει όσα κουτιά θέλει γιατί κρίνει ότι ο ασθενής μπορεί να πάρει και πέντε ή έξι ή επτά χάπια την ημέρα.
«Ο γιατρός είναι που κανονίζει τη δοσολογία», είπε ο κ. Βαλτάς. Συνέχισε λέγοντας: «Εμείς κάναμε αντιπρόταση ότι αν ο γιατρός υπερβαίνει την ανώτερη θεραπευτική δόση να ζητάει από ΑΕΣ, από την ανώτερη υγειονομική επιτροπή να του εγκρίνει την επιπλέον ποσότητα. Δεν έχουν γίνει όμως δυστυχώς αυτά...»
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν μετά τι συμβαίνει με τα Φαρμακα Υψηλού Κόστους και γιατί αυτά δεν διατίθενται ακόμα από τα φαρμακεία όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνης Γεωργιάδης.
Ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι παρόλο που και ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο είναι σύμφωνοι με τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι εταιρείες που τα διαθέτουν μπλοκάρουν τη διαδικασία και εγείρουν διάφορα ερωτήματα, διότι τους βολεύει - όπως ο ίδιος τόνισε - το παρόν καθεστώς διάθεσης λόγω του ότι δεν επιβαρύνονται με clawback.
Είπε συγκεκριμένα:
«Αυτό με τα ΦΥΚ είναι μια μεγάλη ιστορία που πιστεύω οτι θα τελεσφορήσει, γιατί έχει δεσμευτεί ο υπουργός και έχει πάρει αποφάσεις μετά από πάρα πολύ καιρό. Είναι μια ιστορία η οποία δημιουργεί μια σκληρή ταλαιπωρία στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Φανταστείτε, 170.000 συνταγές το μήνα εκτελούνται μέσω 37 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας πχ. εκτελούνται μέχρι και χίλιες (!!!) συνταγές την ημέρα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό.
Υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί να μπείτε τώρα και να δείτε ότι σε ώρα αιχμής μπορεί να έχει ουρά 140 άτομα ή να έχει αναμονή 160 λεπτά. Οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί δεν προλαβαίνουν τις συνταγές.
Υπεράνθρωποι να είναι, δέκα χέρια να υπάρχουν, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο. Επίσης υπάρχουν ασθενείς στην επαρχία που κάνουν 100 και 200χλμ σε μια μέρα, πληρώνουν ταξί 100 ευρώ για να πάρουν τα φάρμακα αυτά, πχ. από την Πιερία ή την Πέλλα στη Θεσσαλονίκη.
Επειδή τα φαρμακεία είναι 37 αλλά υπάρχουν και περιοχές που δεν εξυπηρετούνται συμβαίνει και το εξής: Μαζεύει διοικητικός υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ ή διοικητικός υπάλληλος κάποιου κέντρου υγείας τις συνταγές τις στέρλνει με κούριερ στην αποθήκη στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, εκεί μετά από 5-6-7 μέρες ανάλογα πότε θα φτάσουν οι συνταγές και πότε θα εξελιχθούν μπαίνουν σε μια κούτα όλα μαζί τα φάρμακα γράφουν και μια κατάσταση ότι ο τάδε ασθενής παίρνει αυτά και ο διοικητικός υπάλληλος ξεχωρίζει και δίνει αυτό στα φάρμακα.
Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και αυτά οφείλονται για ένα και μοναδικό λόγο. Διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες από τότε που φτιάχτηκαν τα κρατικά φαρμακεία βολέυτηκαν. Αυξησαν τις ποσότητες των φαρμάκων που θεωρούν ΦΥΚ, δεν είναι όλα τα ΦΥΚ φάρμακα υψηλού κόστους, έχουν βάλει μέσα στα κρατικά φαρμακεία φάρμακα αξίας 10 ευρώ 20 ευρώ, 30 ευρώ, 40 ευρώ , φάρμακα που δεν είναι για καρκινοπαθείς, είναι της οστεοπόρωσης, είναι φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Και όλα αυτά γιατί γλιτώνουν clawback.
Δεν μπορεί όμως να κάνει κουμάντο στη θεραπεία μία εταιρεία. Ούτε είναι αυτή που θα αποφασίζει ποιο φάρμακό της θα μπαίνει στην κατηγορία των ΦΥΚ. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετήσει έναν κόσμο που δεν μπορεί να ταλαιπωρείται, δεν μπορεί μια εταιρεία να απειλεί συνεχώς με απόσυρση από την ελληνική αγορά των φαρμάκων της. Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση εδώ και ένα χρόνο. Θέλει ο υπουργός, θέλει ο ΕΟΠΥΥ και οι εταιρείες είναι αυτές που αρνούνται να εξυπηρετήσουν μια κατάσταση.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε μάλιστα ότι αρκετά από τα ΦΥΚ ακόμα και τώρα οι φαρμακοποιοί τα διαθέτουν εντελώς δωρεάν χωρίς κάποια αμοιβή. Αυτό είχε ξεκίνησε πιλοτικά για να ισχύσει για ελάχιστο διάστημα, αλλά έχουν περάσει από τότε 6 χρόνια όπως χαρακτηριστικά είπε...
«Κάποια στιγμή όταν κάποτε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος πήρε εμένα προσωπικά και μου ζήτησε για ένα χρόνο να δώσουμε μια κατηγορία φαρμάκων δωρεάν μέσω του φαρμακείου μας εγώ είπα ναι και μάλιστα είχα και προβλήματα με τους συναδέλφους μου και ότι μετά από ένα χρόνο θα εξυπηρετούσαμε τον κόσμο με μια αμοιβή. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και εξαιτίας της άρνησης των εταιριών δεν μπορεί να εξυπηρετήσουμε έναν κόσμο ο οποίος ταλαιπωρείται.
Ενώ συμφωνήσαμε λοιπόν, ζητήθηκε από τον Υπουργό να επιβαρυνθούν απλά οι εταιρείες με τη μεταφορά των φαρμάκων αυτών. Όπως ακριβώς δηλαδή μεταφέρουν τα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όπως τα μεταφέρουν στις φαρμακαποθήκες να τα μεταφέρουν στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ε λοιπόν αρνήθηκαν οι εταιρείες να αναλάβουν το κόστος της μεταφοράς. Δικαιολογήθηκαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το κόστος των 5 ευρώ διότι «δεν έχουν μηχανογραφικό σύστημα» όπως είπαν. Ποιο ειναι το αποτέλεσμα; Να υποχρεωθεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει δικό του σύστημα διανομής των φαρμάκων.
Ερωτώ λοιπόν, είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμε έναν κόσμο; Κάλλιστα με αυτό το σύστημα τις 170.000 συνταγές θα τις εκτελούν τα ιδιωτικά φαρμακεία που ειναι διασκορπισμένα ομοιόμορφα σε όλη την επικράτεια με μια αμοιβή. Έτσι θα απεγκλωβίσουμε και τους φαρμακοποιούς και τα 37 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ άρα θα συνδράμουμε όλοι να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Υπάρχει λοιπόν μια διαδικασία πλήρους άρνησης εκ μέρους των εταιριών που δεν θέλουν. Δεν είναι μόνο η άρνηση αυτή πάντως. Υπήρξαν οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών που αποδέχτηκαν να μεταφέρουν εκείνοι τα φάρμακα με δικά τους έξοδα προς διευκόλυνση των ασθενών και δικαιολογήθηκαν ότι ενώ το φάρμακο δεν θα ανήκει ούτε στην φαρμακαποθήκη ούτε φαρμακοποιό αλλά θα ανήκει στον ΕΟΠΥΥ ότι μπορεί το φάρμακο αυτό να το εξάγουν στο εξωτερικό. Μα που να γίνει αυτό αφού δεν είναι ιδιοκτησία της φαρμακαποθήκης.
Συνοψίζοντας ο Υπουργός δεσμεύτηκε και είμαι σίγουρος ότι εντός των ημερών θα νομοθετήσει. Αν όμως έχουμε εγκλωβισμούς από εταιρείες που σκέφτονται έτσι , λυπάμαι πάρα πολύ αλλά αυτό το κράτος πρέπει να πάρει αποφάσεις.»
Ακούστε όλο το ηχητικό:
Dimitris Minovgioudis · Απ. Βαλτάς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 30/04/2025
farmakopoioi