2012-05-19 19:18:57
Φωτογραφία για Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε
Η ΔΗΜ.ΑΡ. πρότεινε στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε κυβέρνηση της Αριστεράς με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον έναντι αυτού του τόπου, αρνήθηκε». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Metro Weekend» ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας παράλληλα πως οι πολίτες θα κρίνουν στην κάλπη ποιος συνέβαλε στο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Αναφέρεται στο δίλημμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ, αλλά και η απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.

Ο Φώτης Κουβέλης, ενόψει των εκλογών, αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι πολίτες πρέπει να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά, «για να μπορέσουμε καταλυτικά να δώσουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Είστε από τους πιο έμπειρους πολιτικούς, με μακρά πολιτική διαδρομή. Ξεκάθαρα, μπορούσαν να αποφευχθούν οι νέες εκλογές;


Η ΔΗΜ.ΑΡ., από θέση ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε κυβέρνηση της Αριστεράς με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον έναντι αυτού του τόπου, αρνήθηκε. Στη συνέχεια προτείναμε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης στη βάση δύο συγκεκριμένων αρχών: Της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και της απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο. Από την πλευρά μας, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την αποφυγή εκλογών. Δυστυχώς, οι άλλες δυνάμεις, και πρώτιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έπραξαν το ίδιο.

Σας κατηγορούν πως η ΔΗΜ.ΑΡ. «σύρθηκε» στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις «εικονικές», όπως λένε, επιθέσεις προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους σας. Ο Φώτης Κουβέλης μπορούσε να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ακόμα και με τη συμμετοχή τεχνοκρατών;

Εξαρχής υποστηρίξαμε ότι σε όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί θα πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτή ήταν η βούληση του ελληνικού λαού. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστήριξε ότι η όποια κυβέρνηση συγκροτηθεί θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τη βούληση του εκλογικού σώματος. Συνεπώς, ήταν αυτονόητο ότι το δεύτερο κόμμα θα έπρεπε να συμμετέχει στην οικουμενική κυβέρνηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν οικουμενική. Υπενθυμίζω, άλλωστε, ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς έθεταν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ρυθμιστής όλων των συζητήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εκ νέου στην κάλπη;

Το κάθε κόμμα, από την πλευρά του, έδειξε με τις πρωτοβουλίες και τη στάση του το ρόλο που θέλει και μπορεί να διαδραματίσει στο πολιτικό σκηνικό. Οι πολίτες ας κρίνουν ποιος ήταν ο ρυθμιστής και ποιος συνέβαλε στο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Νέα εκλογική αναμέτρηση μπροστά μας. Στην ουσία, το δίλημμα πλέον θα είναι και επίσημα ευρώ ή δραχμή;

Το δίλημμα είναι βεβαίως η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ, αλλά είναι και η απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το διεθνές περιβάλλον και να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα που θα ανακουφίζουν την κοινωνία, και ιδιαίτερα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται πάνω σε ράγες που γράφουν λιτότητα, ύφεση, ανεργία και φτώχεια.

Στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός αποφασίσει εκ νέου να μην δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα, φοβάστε μην έχουμε μια επανάληψη του «ναυαγίου» της Τρίτης;

Οι πολίτες έχουν εικόνα τι έπραξε το κάθε κόμμα όλες τις προηγούμενες ημέρες. Γνωρίζουν ποιο κόμμα εξάντλησε κάθε περιθώριο για να έχει η χώρα κυβέρνηση και να μην οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Τους ζητώ να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά, για να μπορέσουμε καταλυτικά να δώσουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Κυβέρνηση η οποία θα υπηρετεί την έξοδο από τα αδιέξοδα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, την απαγκίστρωση και την αποδέσμευση από τις δυσβάσταχτες ρυθμίσεις της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Για να μπορέσει η Δημοκρατική Αριστερά να λειτουργήσει αποφασιστικά και καταλυτικά ώστε να μετακινηθεί η πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση του σήμερα προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. 

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ