2017-06-25 17:36:14
Φωτογραφία για Δυσκολεύεστε να πάρετε τη σωστή απόφαση; Πλύντε τα χέρια σας!
Το πλύσιμο των χεριών συμβάλλει στην καθαριότητα, καθώς απομακρύνει τα μικρόβια ταυτόχρονα όμως «επαναπρογραμματίζει» τον εγκέφαλό σας απομακρύνοντας τις παλιές ιδέες!

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αλλάξει την επιδίωξη των στόχων, καθιστώντας τους προηγούμενους στόχους λιγότερο σημαντικούς και τους επόμενους σημαντικότερους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθαριότητα λειτουργεί ως μεσολαβητής για την απομάκρυνση ιδεών που αποτελούν κατάλοιπα παλαιότερων εμπειριών και βιωμάτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθαριότητα επηρεάζει μια σειρά από ψυχολογικές διαδικασίες, όπως η ενοχή λόγω ανήθικης συμπεριφοράς, η δυσαρέσκεια μετά από μια επιλογή, αλλά και το να νιώθει κάποιος τυχερός ή άτυχος μετά από νίκη ή απώλεια, αντίστοιχα.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι κάνουν ντους μετά από μια «βρώμικη πράξη» για να ξεπλύνουν την ενοχή τους.


Η νέα μελέτη των ερευνητών από τη Σχολή Διοίκησης Rotman του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εστίασε στις πνευματικές διεργασίες που σχετίζονται με τη διαδικασία της απομάκρυνσης σκέψεων και ιδεών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα που άρχισαν με την προσέλκυση της προσοχής των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένους στόχους μέσω λεκτικών παιχνιδιών ή μιας σύντομης έρευνας.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν αξιολόγηση ή να χρησιμοποιήσουν απολυμαντικό μαντηλάκι χεριών.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν τα απολυμαντικά χεριών ήταν λιγότερο πιθανό να κοιτάξουν τον προηγούμενο αρχικό στόχο, λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν συμπεριφορά συμβατή με αυτόν και λιγότερο πιθανό να τον θεωρήσουν σημαντικό.

Φάνηκε επίσης ότι η προσοχή τους μετατοπίστηκε πιο εύκολα σε ένα νέο στόχο.

«Άνθρωποι που είχαν θέσει ένα στόχο σχετικό με την υγεία τους για παράδειγμα, και χρησιμοποίησαν το απολυμαντικό χεριών, φάνηκε ότι μειώθηκε η τάση τους να συμπεριφέρονται με υγιεινό τρόπο και ήταν πιθανότερο να επιλέξουν μια σοκολατένια μπάρα αντί για μία μπάρα δημητριακών» δήλωσε ο ερευνητής και μεταπτυχιακός φοιτητής Ping Dong.

Ανέφερε επίσης ότι η έρευνα εστίασε στις βραχυπρόθεσμες και όχι στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθαριότητας στην επιδίωξη στόχων.

Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθεί ότι οι άνθρωποι που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους, πρέπει να αλλάζουν τη ρουτίνα προσωπικής υγιεινής τους, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι κάποιες πρακτικές μπορούν όντως να αποπροσανατολίσουν τη σκέψη από άσκοπες αναζητήσεις και να οδηγήσουν σε νέες καλύτερες λύσεις.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια πειράματος, οι εθελοντές ήταν λιγότερο πιθανό να δικαιολογήσουν την επιλογή τους μετά το πλύσιμο των χεριών.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να διαγράψει πιθανές αμφιβολίες για τις επιλογές που κάνει κάποιος μέσα στη μέρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι αν πρέπει να πάρετε μια δύσκολη απόφαση, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλύνετε τα χέρια σας.

«Όταν οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα ανάμεσα σε δύο πολύ ελκυστικές επιλογές», αναφέρει ο Spike Lee από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Για παράδειγμα πρέπει να επιλέξουν ένα μέρος διακοπών - Παρίσι τη Ρώμη. Αφού επιλέξουν, ας πούμε, το Παρίσι, δικαιολογούν την επιλογή τους σκεπτόμενοι ότι η γαλλική κουζίνα είναι καλύτερη και τα μουσεία τέχνης φανταστικά. Δηλαδή δικαιολογούν την επιλογή τους εστιάζοντας στα θετικά χαρακτηριστικά. Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πλύνει τα χέρια τους δεν ένιωθαν ότι έπρεπε να δικαιολογήσουν την επιλογή τους, καθώς η διαδικασία είχε απομακρύνει κάθε ίχνος καταναγκασμού» πρόσθεσε.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ