2017-09-09 09:50:14
Φωτογραφία για ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Οι άξονες της αποψινής ομιλίας του

Το μήνυμα ότι η οικονομία ανακάμπτει, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση εργάζεται για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, με την ομιλία του στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Μια μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα, που, για την κυβέρνηση, αποτέλεσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και σηματοδότησε την πορεία της προς την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και τους θετικούς δείκτες για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κινηθεί στην ομιλία του στους παρακάτω άξονες:

Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, με σεβασμό και όχι συντριβή της εργασίας.Προτεραιότητα στους νέους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με μείωση της ανεργίας και ανακοπή του ρεύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.Στήριξη των νέων επιχειρηματιών και των νεοφυών επιχειρήσεων.Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία και την προώθηση ρυθμίσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.«Οργανώνοντας το μέλλον»

Ο Αλέξης Τσίπρας «ανεβαίνει» στη Θεσσαλονίκη με τον αέρα που έδωσε στην κυβέρνηση και στον ίδιον προσωπικά η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης, χωρίς τον βραχνά μίας εν εξελίξει επώδυνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: Όχι μόνο διότι η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης αργεί ακόμα όσο και κυρίως επειδή, ο Γάλλος πρόεδρος προέβη στην «καθαρή» δέσμευση ότι, αυτή τη φορά, η διαπραγματευτική περιπέτεια θα λήξει στο τέλος του έτους με ή χωρίς το ΔΝΤ, που, ως είθισται, τορπιλίζει τις συμφωνίες με τα αιτήματά του. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, συν η επιβεβαίωση της προσήλωσης του Μαξίμου στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις-ανάπτυξη, καθιστούν το «αφήγημα της επόμενης ημέρας» λιγότερο θεωρητικό από ποτέ.

Όπως λένε δηλαδή κυβερνητικά στελέχη, τους προηγούμενους μήνες και το τελευταίο διήμερο ειδικότερα, τέθηκαν οι βάσεις ώστε ο κ
. Τσίπρας απόψε, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα της εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία. Σύμφωνα με τα ίδια επιτελικά στελέχη, η κεντρική ιδέα της ομιλίας του θα είναι: «Οργανώνοντας την κοινωνία και τους θεσμούς για το πέρασμα της χώρας στη νέα εποχή». Δηλαδή, «οργανώνοντας το μέλλον έτσι ώστε να μην επιστρέψει η κρίση ως συνέπεια αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών πολιτικών». Πρόκειται, όπως τονίζουν, για τη συζήτηση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα, αφού πάντα έλειπε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μία βάση σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη, με προτεραιότητες στα επενδυτικά πεδία, ιεράρχιση των κλάδων κ.λπ. και για τους θεσμούς που θα την υποβοηθήσουν, από τη νέα δημόσια διοίκηση μέχρι το νέο τρόπο λήψης των αποφάσεων. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες στο ελληνογαλλικό επιοχειρηματικό Φόρουμ ότι δημιουργείται ειδική κυβερνητική task force για τις επενδύσεις, της οποίας θα τεθεί ο ίδιος επικεφαλής.

Απολογισμός διετίας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ομιλία του θα έχει απολογιστικό και στρατηγικό χαρακτήρα.

Στο πρώτο σκέλος θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί «η διαφορετική άσκηση πολιτικής» σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες και τα μέτρα που «κατά το δυνατό» ελήφθησαν, προκειμένου να τηρηθεί η βασική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης ότι «θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Δεν αποκλείονται και αναφορές στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και στο «παράλληλο πρόγραμμα» που είχε παρουσιασθεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Το δεύτερο σκέλος θα αφορά το «από δω και πέρα» με βασικό σταθμό τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το μνημόνιο και τερματισμό το τέλος της τετραετίας, καθώς ο πρωθυπουργός θα αποκλείσει εκ νέου τις πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στα Βαλκάνια και παρέστησαν στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση τριών ελληνικών λιμανιών (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). Μια συμφωνία που η υλοποίηση της ανοίγει νέες δυνατότητες για τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, το εμπόριο και τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως άλλαξε ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Προχώρησαν, όπως είπε, έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο (Μετρό), η παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, δόθηκαν στην κυκλοφορία οι σήραγγες των Τεμπών κ.α.

Εξαγγελίες στο μέτρο του δυνατού

Εξαγγελίες… όπως τις είχαμε συνηθίσει στις προ κρίσης πρωθυπουργικές ομιλίες στα εγκαίνια της ΔΕΘ, δεν θα υπάρχουν. Τα δημοσιονομικά όρια άλλωστε είναι γνωστά και το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην παρεκκλίνει μονομερώς θέτοντας σε κίνδυνο την επόμενη αξιολόγηση και την «αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό του μνημονίου». Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει αναφορά στη διάθεση τυχόν υπερπλεονάσματος 2017 (αν και σε συμφωνία με τους θεσμούς, αυτή τη φορά), στα βήματα για ελάφρυνση της φορολογίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Σχετικά σημειώματα από υπουργούς και συνεργάτες έχει ήδη παραλάβει ο κ. Τσίπρας και αυτές τις ώρες γίνεται το «μοντάρισμα». Σε κάθε περίπτωση, κατά τις πληροφορίες, στις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις θα ενταχθεί η ενίσχυση των μικρών-μεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και της απασχόλησης της νέας γενιάς.

Στις 10:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το Σωματείο Εργαζομένων, στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε Περίπτερα της Έκθεσης και στις 11:30 θα παραστεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, που είναι η τιμώμενη χώρα. Την Κυριακή, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

ΑΜΠΕ/Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ